Tolófánk karikák citromos cukormázzal
Az első fánkom. 🙂 Bár nem vagyok oda a fánkért, egyik kedvenc süteményes könyvecskémet nézegetve megtetszett ez a fajtája. Égetett tésztát sem csináltam még soha, úgyhogy ez dupla kihívás volt. Bevallom, meg is küzdöttem vele. Végül törekvéseimet siker koronázta, és az eredménynek 10 perc után hűlt helyét se leltük. 🙂
A tolófánk tulajonképpen csak egy egyenes tésztacsíkot jelent, amit belenyomunk a forró olajba. Ez a változat jóval macerásabb, viszont annál különlegesebb.
Az égetett tészta a kettős hőhatás (főzés és sütés) miatt kapta a nevét. Elsősorban fánkokat készítenek belőle. Fontos, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele a langyosra hűlt tésztába, és jó alaposan keverjük ki. A sütőport pedig a teljesen kihűlt tésztába szabad beledolgozni, mert ha még melegen vagy langyosan adnánk hozzá, a sütőpor térfogatnövelő ereje túl hamar érvényesülne.
Ugyanezt a fánkot szilveszteri fánknak is hívják.
Hozzávalók
Az égetett tésztához:
- 250 ml víz
- 50 g Rama
- 150 g finomliszt
- 30 g étkezési keményítő
- 25 g kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 6 tojás
- 1 tk sütőpor
A mázhoz:
- 100 g porcukor
- 2-3 ek citromlé
- kevés meleg víz
Továbbá:
- olaj a sütéshez
- sütőpapír négyzetek
Elkészítés
- Először is ebből az adagból kb. 35 db fánk lesz. Ennek megfelelően sütőpapírt kb. 10×10 cm-es darabokra vágunk, és megvajazzuk őket.
- A vizet lábosban felforraljuk, beletesszük a margarint, és ha felolvadt, lehúzzuk a tűzről. A lisztet és étkezési keményítőt beleszitáljuk.
- Csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre. Állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg egységes masszává áll össze a tészta. Akkor jó, ha elválik a lábos falától. Áttesszük egy tálba, és hűlni hagyjuk.
- Robotgéppel beledolgozzuk a cukrot és a vaníliáscukrot. Öt tojást egyenként(!) jó alaposan beledolgozunk a masszába.
- A hatodik tojást felverjük, és csak annyit keverünk a tésztába, hogy fényesen csillogjon, és ne folyjon le a kanálról. A sütőport a teljesen kihűlttésztába keverjük bele.
- Serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk az olajat.
- A tésztát adagonként csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőpapírra gyűrűformát nyomunk belőle.
- A sütőpapírt egyik sarkánál fogva óvatosan a forró olajba mártjuk, így leválasztjuk róla a tésztát. Mindkét oldalon aranysárgára sütjük (1-1 perc!). Szűrőkanállal kiszedjük, konyhai törlőpapírra szedve hűlni hagyjuk.
- A mázhoz a porcukrot citromlével és annyi meleg vízzel keverjük össze, hogy sűrűn folyós masszát kapjunk. Ecsettel a fánkra kenjük.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!