Tolófánk karikák citromos cukormázzal

Tolófánk karikák citromos cukormázzal

Az első fánkom. 🙂 Bár nem vagyok oda a fánkért, egyik kedvenc süteményes könyvecskémet nézegetve megtetszett ez a fajtája. Égetett tésztát sem csináltam még soha, úgyhogy ez dupla kihívás volt. Bevallom, meg is küzdöttem vele. Végül törekvéseimet siker koronázta, és az eredménynek 10 perc után hűlt helyét se leltük. 🙂

A tolófánk tulajonképpen csak egy egyenes tésztacsíkot jelent, amit belenyomunk a forró olajba. Ez a változat jóval macerásabb, viszont annál különlegesebb.
Az égetett tészta a kettős hőhatás (főzés és sütés) miatt kapta a nevét. Elsősorban fánkokat készítenek belőle. Fontos, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele a langyosra hűlt tésztába, és jó alaposan keverjük ki. A sütőport pedig a teljesen kihűlt tésztába szabad beledolgozni, mert ha még melegen vagy langyosan adnánk hozzá, a sütőpor térfogatnövelő ereje túl hamar érvényesülne.

Ugyanezt a fánkot szilveszteri fánknak is hívják.

Hozzávalók

Az égetett tésztához:

  • 250 ml víz
  • 50 g Rama
  • 150 g finomliszt
  • 30 g étkezési keményítő
  • 25 g kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • 1 tk sütőpor

A mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 2-3 ek citromlé
  • kevés meleg víz

Továbbá:

  • olaj a sütéshez
  • sütőpapír négyzetek

Elkészítés

  1. Először is ebből az adagból kb. 35 db fánk lesz. Ennek megfelelően sütőpapírt kb. 10×10 cm-es darabokra vágunk, és megvajazzuk őket.
  2. A vizet lábosban felforraljuk, beletesszük a margarint, és ha felolvadt, lehúzzuk a tűzről. A lisztet és étkezési keményítőt beleszitáljuk.
  3. Csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre. Állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg egységes masszává áll össze a tészta. Akkor jó, ha elválik a lábos falától. Áttesszük egy tálba, és hűlni hagyjuk.
  4. Robotgéppel beledolgozzuk a cukrot és a vaníliáscukrot. Öt tojást egyenként(!) jó alaposan beledolgozunk a masszába.
  5. A hatodik tojást felverjük, és csak annyit keverünk a tésztába, hogy fényesen csillogjon, és ne folyjon le a kanálról. A sütőport a teljesen kihűlttésztába keverjük bele.
  6. Serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk az olajat.
  7. A tésztát adagonként csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőpapírra gyűrűformát nyomunk belőle.
  8. A sütőpapírt egyik sarkánál fogva óvatosan a forró olajba mártjuk, így leválasztjuk róla a tésztát. Mindkét oldalon aranysárgára sütjük (1-1 perc!). Szűrőkanállal kiszedjük, konyhai törlőpapírra szedve hűlni hagyjuk.
  9. A mázhoz a porcukrot citromlével és annyi meleg vízzel keverjük össze, hogy sűrűn folyós masszát kapjunk. Ecsettel a fánkra kenjük.

 

Lezárt téma.