Zöldséges-sajtos béles

Zöldséges-sajtos béles

Már régóta szemeztem ezzel a bélessel itthoni receptgyűjteményemből, és egyik hétvégén rá is került a sor, hogy elkészítsem. Ez ugyan eredetileg előétel, én mégis főételnek szántam. Úgyhogy bepácoltam pár szelet csirkemellet borssal, mustárral és egyéb fűszerekkel, serpenyőben kisütöttem őket és köretként adtam hozzájuk. Az ötlet jónak bizonyult, telezabáltuk magunkat. 😀 Egyszerű elkészíteni és önmagában is nagyon finom! 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 kk sütőpor
  • 2 csipet só
  • 1 dl tej
  • 1 tojásfehérje

A töltelékhez:

  • 2 sárgarépa
  • 1 póréhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 ek mustár
  • 1/2 kk só
  • 1 ek olaj

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • szezámmag

Elkészítés

  1. A póréhagymát megmossuk, felkarikázzuk. A répát megházmozzuk és lereszeljük. Mindkettőt az olajon megpároljuk, sóval és a mustárral ízesítjük, majd félretesszük hűlni. Ha kihűlt, hozzáadjuk a reszelt sajtot is.
  2. A sütőt előmelegítjük. A lisztet, sütőport, sót és vajat összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjét és a tejet, majd tésztává gyúrjuk.
  3. Meglisztezett gyúródeszkára tesszük és kb. 20×45 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  4. A tölteléket hosszanti irányban a tészta közepére halmozzuk. A két végét ráhajtjuk, majd a tésztát összetekerjük. A tekercset úgy fektetjük egy sütőpapírral bélelt tepsire, hogy a hajtás alul legyen.
  5. Simára kevert tojássárgájával megkenjük és megszórjuk szezámmaggal. A sütő középső rácsára tolva 210°C-on kb. 30 perc alaatt megsütjük.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*