Spenótos nokedli bazsalikomos paradicsommártással

Spenótos nokedli bazsalikomos paradicsommártással

Úgy esett, hogy az idei első spenótos recept, amit kipróbáltam pici módosításokkal, ismét Lajos Marié volt. Az megint csak véletlen, hogy ez is húsmentes recept. 🙂

Hozzávalók

A nokedlihez:

  • 2 nagy marék spenót (kb 55 szál)
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • só, bors

A paradicsommártáshoz:

  • 35 dkg paradicsompüré
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 8-10 levél friss bazsalikom
  • 1 babérlevél
  • csiliszósz ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés

  1. A megmosott spenótot fedő alatt megpároljuk annyi vízzel, amennyi a leveleken maradt. Kinyomkodjuk és apróra vágjuk.
  2. A mártáshoz az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, 1 percig még pároljuk, majd mehet hozzá a paradicsomszósz és a babérlevél. Sózzuk, borsozzuk, mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a csiliszószt és az apróra vágott bazsalikomot is.
  3. A nokedlihez a tejben eldolgozzuk a tojásokat, pici sót és borsot adunk hozzá, majd a liszttel és spenóttal összekeverjük, hogy sűrű, ragacsos masszát kapjunk. (Ha szükséges, kicsi tejjel még hígítsunk rajta.)
  4. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, ha megfőtt, leszűrjük, picit leöblítjük, majd 2 ek olívaolajjal összekeverjük.
  5. A nokedlit tányérra szedjük, a tetejére halmozzuk a paradicsommártást, és bazsalikombóbitával díszítjük.

Tipp: 40 dkg mirelit spenótpüréből is elkészíthetjük. Ez esetben a szobahőmérsékleten felolvasztott pürét alaposan nyomkodjuk ki, a további elkészítési mód ugyanaz, mint fent.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*