Mandulatöltelékes kalácskoszorú

Mandulatöltelékes kalácskoszorú

Valamilyen kalácsfélét akartam sütni, amit másnap munkába vihetek, mert már nagyon untam a zsömlét. Igencsak finom lett, mire észbe kaptam, már csak 2 szeletnyi volt belőle, úgyhogy gyorsan el is csomagoltam.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 kk só
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl tejszín

A töltelékhez:

  • 10 dkg apróra vágott mandula
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek kristálycukor
  • 5 dkg finomliszt
  • 1 ek őrölt fahéj

A mázhoz:

  • 1 db tojás
  • 2-3 ek kristálycukor

Elkészítés

  1. Az élesztőt tálba morzsoljuk. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt, és megmelegítjük, de ne legyen forró.
  2. Utána az élesztőre öntjük, és addig keverjük, míg az fel nem oldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és 25 dkg lisztet.
  3. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd a maradék lisztet apránként beledagasztjuk. 30 percig kelesztjük.
  4. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
  5. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket. A hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd a rudat koszorúvá alakítjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 2 cm-es közökben a tészta kétharmadáig behasítjuk. Az így kapott részeket ellentétes irányba széthúzva félig egymásra hajtjuk.
  7. Még 30 percig kelesztjük, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  8. A tésztát simára kevert tojással megkenjük, és megszórjuk kristálycukorral. A sütő középső rácsán 25 perc alatt megsütjük.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*