Céklás kenyérkék

Céklás kenyérkék

Évek óta gyakran sütök itthon kenyeret. Egy éve már, hogy kovászos kenyeret sütök leginkább, a féltve dédelgetett kovászomból, Karcsiból. Ez idő alatt sikerült is kikísérleteznem azt A Kenyeret, ami nálunk mindenki igényét maximálisan kielégíti. De ez most egy másik történet. 🙂

Karácsonyra kaptam egy mesés könyvet, mégpedig Emmanuel Hadjiandreou – Hogyan süssünk kenyeret című remekét. Annyira gyönyörű és igényes a könyv, hogy egyszerűen élvezet azt lapozni, esténként, lefekvés előtt nézegetni, mit süssünk belőle holnap.

Mivel a 69. VKF! témája a Trükkös tészták, ezért végül ebből a könyvből választottam egy receptet, amire amúgy is kíváncsi voltam. Ez a recept nem más, mint a Céklás kenyér. Nem bírtam azonban megállni, hogy egy ici picit bele ne kontárkodjak a hozzávalókba.
Na nem azért, mert én jobban tudnám a szerzőnél, hogy hogyan kell kenyeret sütni, ilyen lehetetlen állítás még csak eszembe sem jutott. Egyszerűen csak szeretek kísérletezni, meddig feszegethetem a határokat, továbbá szerettem volna némi rozslisztet is csempészni a tésztába, hogy még egészségesebb legyen.
Ami még nagy csalás a részemről, hogy egy kevéske élesztőt is adtam a tésztához, de ennek jó oka volt.

Bevallom, a saját kovászos kenyeremmel is csalok mindig, egyrészt, hogy némileg lerövidítsem a kelesztési időt (ami így is fél nap, mire kivehetjük a sütőből), másrészt pedig a kovász és az élesztő együtt valami elképesztő varázslatot végez a tésztával.
Annyira puha lesz a kenyér bele, hogy szinte vágni se lehet, mert összenyomjuk. Tudom.. a kovászos kenyér lényege a lassú kelesztés, de sokszori kísérletezés után nekünk így vált be a legjobban.

Előre szólok, ragacsos lesz a tészta. Főleg, mivel só is van benne, ezért a cékla levet fog ereszteni. De legyünk türelmesek és kitartóak. Ha nagyon nem bírunk vele, adhatunk hozzá még kevés lisztet. Ez mindig változó. Az én kovászom most kicsit hígabb volt a szokásosnál, ezért is kellhetett még hozzá liszt.

Úgy döntöttem, hogy nem 1 nagy kenyeret fogok sütni, hanem kettő kisebbet, így az egyiket ajándékba adhatom tesóméknak, hogy ők is élvezhessék a céklás kenyér jellegzetes ízét.
Mindenképp érdemes próbát tenni a céklás kenyérrel, hiszen a nyers tészta élénk rózsaszín színe jókedvre derít minket, a megsült kenyér pedig szépséges mintázatú lesz, ha felvágjuk. Az illata földes, mint a cékláé, az íze pedig igazán kellemes. 🙂

Hozzávalók

  • 330 g kenyérliszt
  • 70 g rozsliszt
  • 160 g friss, nyers cékla
  • 10 g friss élesztő
  • 210 g kovász (nálam rozskovász)
  • 200 g langyos víz
  • 12 g olívaolaj
  • 1,5 tk só

Elkészítés

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze a liszteket a sóval.
  2. Reszeljük le durvára a céklát.
  3. Egy nagy tálba öntsük a vizet, adjuk hozzá az élesztőt, kicsit keverjük el, hogy feloldódjon, majd keverjük hozzá a kovászt és az olívaolajat is.
  4. Adjuk hozzá a lisztes keveréket, gyúrjuk össze és végül dolgozzuk bele a céklát is.
  5. Fedjük le a tálat és pihentessük a tésztát 10 percig.
  6. Ha letelt a 10 perc, dagasszuk a tésztát oly módon, hogy a tészta egyik oldalát húzzuk felfelé az edényben és nyomjuk bele a közepébe. Kicsit forgassuk el a tálat és így ismételjük meg a mozdulatot 10-szer.
  7. Ismét fedjük le és megint 10 percig hagyjuk pihenni.
  8. Ezután kétszer ismételjük meg a 6. és 7. lépést, majd végül megint a 6-at.
  9. Fedjük le az edényt, kelesszük a tésztát kb 1 óráig, amíg jó nagyra megnő.
  10. Lisztezett gyúródeszkára átborítjuk a megkelt tésztát, félbevágjuk és kicsit összenyomkodva 2 félgömböt formázunk belőlük.
  11. Fejjel lefelé 2 kisebb tálba tesszük őket, amit előzőleg kicsit beliszteztünk. Kb. fél óra is elég neki kelni az élesztő miatt.
  12. Előmelegítjük a sütőt 240°C-ra, kb 10 perc után beteszünk az aljára egy pici méretű tepsit.
  13. Ha letelt a kb fél óra kelesztési idő, a kenyérkéket sütőlemezre borítjuk (én tettem alá szilikonos sütőpapírt, mivel gáztepsi alját használtam) a két szemközti sarkához.
  14. Egy kis pohár vizet öntsünk a sütő aljában lévő tepsire és tegyük be a kenyérkéket sülni. 10 perc után vegyük le a hőfokot 200°C-ra.
  15. Sütőtől függően 30-35 perc alatt megsülnek a kenyérkék. Akkor sült át, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.

 

 

Lezárt téma.