Fügés dióskalács

Fügés dióskalács

Még egy remek recept, szintén egy régi Mester Kuktából, ami tovább mélyítette kapcsolatomat az aszalt gyümölcsökkel. Eredetileg mandula helyett darált mogyorót ír, nekem az nem volt itthon. Minden más stimmel. 🙂

Ha szeretjük a gyümölcskenyeret, ezt imádni fogjuk. Az az illat, ami belengi a lakást sülés közben… Mindenki ott fog tolongani a sütő előtt, hogy mikor lesz már kész, ezt garantálom!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • egy csipetnyi só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek víz

A töltelékhez:

  • 12 dkg Rama
  • 20 dkg porcukor
  • 8 tojás sárgája
  • 10 dkg szeletelt mandula apróra vágva
  • 4 tojásfehérje
  • 5 dkg finomliszt
  • 10 dkg apróra vágott dió
  • 10 dkg apróra vágott aszalt datolya
  • 10 dkg apróra vágott aszalt füge
  • csipetnyi só, szerecsendió és szegfűszeg
  • 1 tk fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit omlós tésztává gyúrjuk, letakarjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A fahéjat, sót, szerecsendiót, szegfűszeget és citromhéjat a margarinnal, és a porcukor felével habosra keverjük.
  3. Apránként hozzáadjuk a 8 tojás sárgáját, majd belekeverjük a mandulát is.
  4. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a tojássárgája és margarin keverékébe.
  5. Az apróra vágott diót, fügét és datolyát összekeverjük a liszttel, és mindezt belekeverjük a tojásos keverékbe.
  6. Egy 28×14 cm-es királytorta formát kivajazunk, kilisztezünk, majd kibéleljük a vékonyra kinyújtott omlós tésztával, és beleöntjük a tojásos-gyümölcsös masszát.
  7. A tetejét egyenesre simítjuk és 180°C-on tűpróbáig sütjük (kb. 65 perc). Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

 

 

 

Lezárt téma.