Marlenka

Marlenka

Marlenkával először akkor találkoztam, amikor Párom anyukája sütött és küldött belőle néhányat. Nagyon finom volt, az első pillanattól fogva imádtam. 🙂

Mikor rákerestem a receptjére és megláttam, hogy a krém alapesetben igen macerás munka (gondolok itt arra, hogy a sűrített tejet üvegbe kell önteni, fazékba tenni, vizet önteni köré, hogy ellepje és 3 órán keresztül főzni, stb..) az elvette a kedvem az egésztől. Nem szoktam meghátrálni a bonyolultabb sütemények elkészítésétől, ehhez azonban egyáltalán nem volt ingerenciám.

Aztán felfedeztem, hogy létezik konzerv karamellizált sűrített tej! Csak ki kell bontani, elkeverni a vajjal és konyakkal, és kész is. Így lett egy amúgy hosszadalmas süteményből könnyen, gyorsan elkészíthető finomság.

A tésztához is sikerült eltalálnom a megfelelő mennyiségű lisztet, könnyed, puha tésztát kaptam, ami már másnapra is tökéletesen szeletelhető volt. Ami a krémet illeti, gondoltam, ha már lúd, legyen kövér. Mivel a konzerv karamellizált sűrített tej meglepő módon nem volt gej, és nem akartam azt sem, hogy kevés legyen a krém, 2 konzervet kevertem bele.  Ha már marlenkát sütök akkor az legyen tutira tuti. Elvégre ez is egy olyan sütemény, amit az ember egy évben általában csak egyszer készít el, úgyhogy ne is foglalkozzunk a kalóriákkal.

Nagyon jó lett a végeredmény, mindenki kedvence lett, alig bírtuk abbahagyni, hogy újra és újra csak még 1 kockát együnk. 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 55 dkg finomliszt
  • 2 ek méz
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 kk ecet

A krémhez:

  • 2 konzerv karamellizált sűrített tej (2×375 g)
  • 10 dkg mogyoró pirítva, őrölve (lehet földi is)
  • 6 ek konyak
  • 30 dkg vaj

Elkészítés

  1. Egy nagy edényben összekeverjük a tojást, a mézet, a kristálycukrot és a puha vajat. A legkisebb lángon sűrűre főzzük úgy, hogy kézi habverővel folyamatosan, erőteljesen keverjük.
  2. A szódabikarbónát összekeverjük az ecettel és a meleg tojáskrémhez keverjük, ezután a lisztet is belegyúrjuk. A tojáskrém még mindig meleg.
  3. Letakarva, szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük a tésztát.
  4. A pörkölt mogyorót kávédarálón ledaráljuk.
  5. A tésztát 4 részbe vágjuk, és mindegyiket kb. 29×23 cm-re kinyújtjuk. Puha, könnyen kezelhető a tészta.
  6. 180 °C-ra előmelegített sütőben 2-3 perc alatt megsütjük a lapokat. Ne hagyjuk őket magukra, mert tényleg csak pár perc kell nekik. Ha már szinesednek a lapok, gyorsan kapjuk ki őket és óvatosan rácsra téve hűtsük ki.
  7. A töltelékhez a vajat robotgéppel habosra keverjük. Kisebb adagokban dolgozzuk el benne a 2 konzerv karamellizált sűrített tejet, ne legyen csomós.
  8. Végül keverjük el benne a konyakot is. Nagyon könnyű, habos lesz a kész krém. 4 részre osztjuk.
  9. Végezetül a lapokat megtöltjük oly módon, hogy a legalsó lapot megkenjük a krém negyedével, megszórjuk az őrölt mogyoró negyedével, jöhet rá a következő lap, megint negyed rész krém és mogyorószórás, a harmadik és negyedik lappal ugyanez a helyzet.
  10. Alufóliával lefedjük, hűvös helyre tesszük és 1-2 napig bármennyire is nehéz, nem nyúlunk hozzá. 🙂
  11. Ha már kellően összeérett az egész és a lapok is jó puhák (bár eredendően sem voltak kemények), kockákra vagy szeletekre vágjuk.

Minél többet áll, annál finomabb lesz, úgyhogy pár nappal előbb is elkészíthetjük.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.