Fekete rózsa
A Fekete rózsa nem tartozik a gyorsan összedobható sütemények közé, azonban ne sajnáljuk tőle az időt, mivel nagyon finom és olyan szép! 🙂 Nagyobb családi összejöveteleken tuti siker.
Még azoknak is ízleni fog, akik nem szeretik a mákot.
De tényleg.
Párom apukája sem szereti, mégis egyik szeletet ette a másik után.
Kell ennél meggyőzőbb érv? 🙂
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg vaj/margarin
- 1 cs. sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1-1,5 dl tej
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 30 dkg darált mák
- 1,5-2 dl tej
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg olvasztott vaj/margarin
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor/nyírfacukor
A krémhez:
- 3 cs. vaníliás pudingpor
- 1 l tej
- 25 dkg vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
A tetejére:
- csokoládémáz
Elkészítés
- A szódabikarbónát feloldjuk a tejben és összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával.
- A tésztát 6 részre osztjuk. 2 részt gáztepsi méretű lappá nyújtjuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt tepsi hátán megsütjük.
- A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Ne legyen túl kemény, különben kiszakítja a tésztát, de ne is legyen folyós.
- A többi 4 rész tésztát is kinyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel, hosszanti oldalánál feltekerjük. Gáztepsibe sorakoztatjuk őket úgy, hogy hagyjunk rést a tésztarudak között, mert sülés közben sokat fognak nőni. Megsütjük. Akkor jó, ha a rudak összenőttek és a tetejük is kap egy kis színt. Figyeljünk rá, hogy az alja ne égjen meg.
- A krémhez a vaníliás pudingot a tejben megfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük.
- Ha már csak langyos a puding, kisebb adagokban csomómentesre elkeverjük a vajas krémben.
- Következik az összeállítás: Az egyik lapot megkenjük a pudingos krém felével. Óvatosan, hogy ne törjön szét, ráhelyezzük az összesült mákos rudakat. Rákenjük a maradék krémet és befedjük a másik lappal.
- Végezetül lekenjük a tetejét csokoládémázzal vagy olvasztott csokoládéval. Legkorábban csak másnap szeleteljük.
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!