Fekete rózsa

Fekete rózsa

A Fekete rózsa nem tartozik a gyorsan összedobható sütemények közé, azonban ne sajnáljuk tőle az időt, mivel nagyon finom és olyan szép! 🙂 Nagyobb családi összejöveteleken tuti siker.

Még azoknak is ízleni fog, akik nem szeretik a mákot.

De tényleg.

Párom apukája sem szereti, mégis egyik szeletet ette a másik után.

Kell ennél meggyőzőbb érv? 🙂

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1-1,5 dl tej
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 1,5-2 dl tej
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor/nyírfacukor

A krémhez:

  • 3 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 l tej
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg porcukor

A tetejére:

  • csokoládémáz

Elkészítés

  1. A szódabikarbónát feloldjuk a tejben és összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával.
  2. A tésztát 6 részre osztjuk. 2 részt gáztepsi méretű lappá nyújtjuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt tepsi hátán megsütjük.
  3. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Ne legyen túl kemény, különben kiszakítja a tésztát, de ne is legyen folyós.
  4. A többi 4 rész tésztát is kinyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel, hosszanti oldalánál feltekerjük. Gáztepsibe sorakoztatjuk őket úgy, hogy hagyjunk rést a tésztarudak között, mert sülés közben sokat fognak nőni. Megsütjük. Akkor jó, ha a rudak összenőttek és a tetejük is kap egy kis színt. Figyeljünk rá, hogy az alja ne égjen meg.
  5. A krémhez a vaníliás pudingot a tejben megfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük.
  6. Ha már csak langyos a puding, kisebb adagokban csomómentesre elkeverjük a vajas krémben.
  7. Következik az összeállítás: Az egyik lapot megkenjük a pudingos krém felével. Óvatosan, hogy ne törjön szét, ráhelyezzük az összesült mákos rudakat. Rákenjük a maradék krémet és befedjük a másik lappal.
  8. Végezetül lekenjük a tetejét csokoládémázzal vagy olvasztott csokoládéval. Legkorábban csak másnap szeleteljük.

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

 

 

6 hozzászólás

  1. Füri Jenőné says:

    Szia! Szombaton sütöm meg a Fekete Rózsát,nagyon kíváncsi vagyok,mert a mákért én se vagyok oda.Majd adok mindenkinek hozzá,fogkefét! Ez egy igazi kihívás,én meg szeretem a sütésnél a kihívásokat,minél macerásabb annál jobban,rajta vagyok! Köszi,Zsuzsi

    • Kabóca says:

      Kedves Zsuzsi!
      Tök jó ez a hozzáállás! Manapság mindenki a gyors és egyszerű recepteket keresi, úgyhogy örülök neki, hogy nem csak én szeretek hosszabban is elbíbelődni 1-1 sütivel. 🙂
      Az a jó ebben a süteményben, hogy nem az a tömény mákos, mint például a bejgli, sokkal lágyabb a mák íze.
      Remélem, jól sikerült és ízlett is mindenkinek! 🙂
      Üdv, Kabóca

  2. Kedves Kaboca!

    A mákos töltelekhez miért kell a 20 dkg liszt illetve a sutopor?
    Fontosak?
    Kavarás után kenhető a lapokra?

    Előre is koszonom a valaszt! 🙂

    • Kabóca says:

      Kedves Éva!

      Attól növekszenek meg jól a rudak. 🙂
      Amikor feltekerjük őket (nem túl szorosan!), akkor ilyen kis vékonyka rudacskák lesznek. Én a hosszukat mindig a gáztepsi hosszához igazítom és nagyjából egyenlő távolságra teszem őket egymástól. És ahogy megsülnek, a végén tökéletesen kitöltik a gáztepsit, úgy, hogy picit összenő az oldaluk, és az egészet egyben ki lehet emelni (persze csak óvatosan, hogy ne törjenek el, mert lesz súlyuk 🙂 ). Liszt és sütőpor nélkül nem nőnének meg.

      Nem lesz száraz a pudingos krém miatt, pont jó lesz az arány, de vannak akik reszelnek a mákos töltelékbe almát, ugyanúgy, mint a bejglinél. Ezt rád bízom, én a bejglibe szoktam almát reszelni, ebbe nem, mert ott a pudingos krém, ami elég szokott lenni hozzá.

      Az összekeverés után rögtön kenhető. Először csak kevesebb tejet keverj hozzá, mert ha kemény a töltelék, akkor még lehet adni hozzá kis adagokban tejet, míg jó nem lesz, viszont ha nagyon folyós lesz, akkor nehezebb korrigálni. 🙂
      Az első rúd megkenésénél majd úgyis látni fogod, hogy kell e még hozzá egy pici tej vagy sem. Ha túl kemény a töltelék, akkor nehéz kenni és a vékony tésztát kiszakítja. Ha túl híg lesz, akkor túl lágy lesz a rúd, eldeformálódik/ellaposodik, nem tartja meg a szép csigavonalat, kifolyik, stb.
      Egyébként nem nehéz eltalálni a jó állagot, csak leírtam a két végletet, hogy mikor mi történik. 🙂

      Remélem, segítettem a válasszal, ha bármi kérdésed van más receptjeimhez is, nyugodtan tedd fel őket és majd írd meg kérlek, hogy ízlett. 🙂
      Mindenképp jó választás a Fekete rózsa, mi nagyon szeretjük ezt a süteményt, minden Karácsonykor el szoktam készíteni.

      Addig is szép délutánt kívánok!
      Kabóca

  3. Nagyon finom lett! A baj csak az, hogy mégsem jönnek a vendégek, és nagyon sok van. Ezt esetleg tudom fagyasztani?

    • Kabóca says:

      Kedves Mora!

      Örülök, hogy ízlik! 🙂
      Sajnos a pudingos krém miatt nem jó lefagyasztani, de a hűtőben, fedeles sütitartóban még hétvégén sem lesz baja.
      Ilyenkor jöhet az a megoldás, hogy kollégáknak, szomszédoknak visztek belőle. 🙂

      Üdv, Orsi

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*