Házi tészta készítése

Házi tészta készítése

Mióta egyre erősebben motoszkált a fejemben a gondolat, ki kéne csak próbálni a konyhaszekrényben megbújó régi tésztagépet, próbáltam minél több helyről összegyűjteni az infókat a tökéletes házi tészta készítéséről.

Sok véleményt és cikket elolvasva azt a megoldást választottam, hogy minden 10 dkg finomliszthez 1 tojást kell adni. Semmi mást.

Főleg, ha tésztagéppel dolgozunk, semmiképpen se adjunk hozzá olajat vagy vizet, mert ebben az esetben a tésztának keménynek kell lennie és nem szabad beleragadnia a gépbe.

Természetesen tésztagép nélkül is menni fog a gyártás, csak kicsit többet kell dolgozni a tésztával.

Akinek szintén van otthon tésztagépe, de hozzám hasonlóan nem nyúlt még hozzá eddig, annak azt üzenem:

Ne várj tovább!

Próbáld ki!

Imádni fogod! 🙂

Hozzávalók 2-3 adag tésztához

 • 50 dkg finomliszt
 • 5 tojás

Elkészítés

 1. Gyúródeszkára halmozzuk a lisztet és a közepébe formázzunk egy krátert.
 2. A mélyedésbe üssük az 5 db egész tojást.
 3. Belülről fokozatosan kifelé haladva dolgozzuk el a lisztet a tojással. Jó alaposan gyúrjuk össze, míg selymes lesz a tészta és a színe egyenletesen szép sárga és fényes lesz.
 4. Ezután 30 percet pihentessük a tésztát.
 5. Formázzunk belőle rudat és szeljük fel kb 1,5-2 cm-es szeletekre.
 6. A tésztagép nyújtó részét a legvastagabb fokozatra állítsuk és minden szelet tésztát nyújtsunk vele ki úgy, hogy minden kinyújtott szeletet félbehajtunk és megint átküldjük a gépen. Ezt 3-4 alkalommal ismételjük meg.
 7. Ezután mindig 1 fokozattal visszavéve a nyújtórész vastagságát, nyújtsuk egyre vékonyabbra a tésztát. A végső vastagság ki-ki belátása szerint legyen.
 8. Ha úgy érezzük, szüksége van a tésztának egy kis lisztre, hogy ne ragadjon bele a tésztagépbe, leheletnyi vékonyan hintsük meg mindkét oldalát.
 9. Tésztagép híján a pihentetés után vágjuk kisebb darabokra a tésztát és a gyúrúdeszkán olyan vékonyra nyújtsuk ki, amennyire csak tudjuk és egy éles késsel szeleteljük fel.
 10. Ha megvannak a kinyújtott tésztalapok, kézzel is felszelhetjük őket, vagy a tésztagép metéltvágó részén “ledarálhatjuk” a lapokat.
 11. A széles metélteket megfőzhetjük rögtön vagy kevés liszttel megszórva egy nagy tálcán és a deszkán szétterítve szárítsuk meg őket, így később is megfőzhetjük a tésztákat.

Fontos! A tésztagépet soha ne mossuk el vízzel, mert az alkatrészekben megbújó vízcseppektől bele fog ragadni a tészta! Mindig száraz ecsettel takarítsuk ki a részeket.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.