A legfinomabb krumplis lángos
Nagyon szeretem a lángost. Gyermekkorom piacozásait juttatja eszembe. Anyukámmal sokat jártunk piacra, minden héten legalább egyszer biztos, hogy elmentünk és mindig ettünk lángost.
Csakis sajtos-tejfölöset!
Most már a fokhagyma sem hiányozhat róla, amit ugyanúgy készítek el, ahogy a piacon ellestem.
A formáját tekintve is szigorúan a piaci szép kör alakot preferálom, aminek a közepe egészen vékony és ropogós, a széle pedig vastag és puha.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg megfőzött, összetört krumpli (teljesen kihűtve!)
- 1 tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5-3 dl tej
Elkészítés
- Mindent alaposan összegyúrunk, dagasztjuk, majd lefedve kb 30-45 percet pihentetjük.
- Egy nagy méretű tálcát előkészítünk, kevés olajat öntünk bele, kezünkkel elkenjük, hogy mindenhova jusson az olajból, majd olajos kézzel 10 darabra szaggatjuk a tésztát.
- Gömbölyűvé formázzuk és a tálcára tesszük őket. Megforgatjuk a tálcán lévő olajon, hogy mindenhol befedje és ne száradjon ki, majd 20-30 percig kelni hagyjuk őket.
- Ha megkeltek, nagy méretű lábosban bő olajat hevítünk. 1-1 tésztagombócot a levegőbe tartunk, ujjainkkal körkörösen széthúzkodjuk, hogy a közepe vékonyabb, a szélei vastagabbak legyenek és a bő, forró olajban oldalanként pár perc alatt megsütjük. Figyeljük a tészta színét, ha szép aranybarna, akkor kész van.
[Megjegyzés:]
Feltétnek csakis fokhagyma, tejföl és reszelt sajt!
A fokhagymát pár órával a lángos sütés előtt lereszelem (3-4 gerezd), kevéske (kb fél dl) meleg vizet öntök rá és szobahőmérsékleten állni hagyom, majd ecsettel kenem rá a kész lángosra.
Kevés só még mehet rá pluszba.
Figyeljünk arra, hogy az élesztő friss legyen!
Ha túl gyorsan pirulna a tészta külseje, kicsit vegyük visszább alatta a lángot, hogy a belseje is át tudjon sülni.
————————————————————————————–
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!