Paradicsomos-csirkés penne
Úgy gondolom, csirkehúsos receptekből nem lehet elég a repertoárunkban, legyen az bármely része a csirkének.
Most csirkemellből dobtam össze egy finom tésztát fogást.
Egyszerűen elkészíthető ebédre vagy vacsorára, ami tésztaimádóknak különösen ajánlott. 🙂
Hozzávalók
- 40 dkg penne
- 50 dkg csirkemell
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 3 dl tej
- 6+6 dkg reszelt sajt (trapista, edami)
- 1 tk mustár
- szerecsendió
- 30-35 dkg paradicsompüré
- 10 szem aszalt paradicsom, nem annyira apró darabokra vágva
- 1 tk bazsalikom
- oregánó
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés
- A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
- A csirkemellet felcsíkozzuk, megszórjuk sóval, borssal, oregánóval, fokhagymanyomóval rányomunk 2 gerezd fokhagymát (vagy ráreszeljük) és a fűszereket alaposan belemasszírozzuk a húsba.
- A paradicsompürébe belekeverjük az aszalt paradicsomot és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk és rövid ideig felforraljuk.
- A vajat kis lábosban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük. Kicsi adagokban hozzáadjuk a tejet, minden adag után alaposan elkeverjük. Fontos, hogy tényleg mindig csak kevés tejet adjunk hozzá, mert így nem lesz csomós a besamel.
- Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi szerecsendiót adunk hozzá, majd a mustárt és 6 dkg reszelt sajtot elkeverjük benne, majd hozzákeverjük a paradicsompüréhez.
- A tésztát, a húst és a paradicsomos maszatot jól összekeverjük és egy kb 18×32 cm-es, kivajazott tepsibe elegyengetjük.
- Tetejét megszórjuk 6 dkg reszelt sajttal és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.