
Puncs szelet
Sokunk kedvence a Puncs szelet, és mint sok más süteménynek, ennek is számtalan variációja létezik. Egy ideig keresgéltem az eredetit, találtam is annak tűnőt, mégis úgy döntöttem, átformálom a receptet.
Íme az én változatom a Puncs szeletre, egy fantasztikusan puha piskótával. 🙂
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A piskótához:
- 6 tojás
- 14 dkg finomliszt
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg kristálycukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 20 db babapiskóta
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 0,5 dl rum
- 1 dl málnaszörp
- 4 ek sárgabaracklekvár
- 5 dkg olvasztott vaj/margarin
- 1 dl forró tej
- 1 kk szárított citromhéj
- 1 kk szárított narancshéj
A mázhoz:
- 20 dkg átszitált porcukor
- 3-4 ek málnaszörp
- 1 ek citromlé
- 1 ek rum
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjét a csipetnyi sóval, robotgéppel elkezdjük habbá verni, mikor már habosodik, apránként beledolgozzuk a cukrot is.
- Ezután kanállal vagy spatulával belekeverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.
- Sütőpapírral bélelt piskótatekercs formába (vagy gáztepsibe) simítjuk a masszát és 170 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Tűpróba.
- Kihűtjük, levágjuk a széleit és félbevágjuk.
- A töltelékhez a babapiskótát kis darabokra vágjuk.
- Összekeverjük a lekvárt, a citromhéjat, narancshéjat, a rumot, a málnaszörpöt és a kakaóport.
- Mehet hozzá az olvasztott vaj/margarin és a forró tej is. Elkeverjük és eldolgozzuk benne a babapiskótákat.
- Az alsó piskótalapra egyenletesen elkenjük a tölteléket és ráfektetjük a felső tortalapot is, aminek az alja legyen felül. Kicsit lenyomkodjuk.
- A mázhoz az átszitált porcukrot elkeverjük a málnaszörppel, a citromlével és a rummal.
- A kész mázat elkenjük a sütemény tetején.
- Hűtőbe tesszük és 1 napig pihentetjük.
[Megjegyzés:] Kevésbé fog morzsa kerülni a mázba kenés közben, ha előzőleg nem túl vastagon megkenjük a piskótalap tetejét lekvárral.
Az én szilikonos sütőformám 29×38 cm.
Ezt a receptet Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!