Káposztás-virslis kiflik

Káposztás-virslis kiflik

Amikor az ember már kissé besokall a sok édességtől, olyankor szinte bármit megtenne valami sós finomságért is. A virsli is egy olyan alapanyag, amivel nagyon finom péksüteményeket készíthetünk. Itthoni receptgyűjteményem egyik darabja lett újragondolva ily módon. Remek sör- és borkorcsolya.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 db frankfurti virsli
  • 10 dkg savanyú káposzta
  • 1 tojássárgája
  • 35 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 púpos ek tejföl
  • 1 púpos ek vaj
  • bors
  • petrezselyem (szárított)

A tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • csipetnyi őrölt pirospaprika (nem csípős)

Elkészítés

  1. A meleg (nem forró!), cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. Összegyúrjuk a lisztet a tojássárgájával, a vajjal, a tejföllel, sóval, borssal és a felfuttatott élesztővel. Jól bedagasztjuk, és kb. fél órát meleg helyen kelni hagyjuk.
  3. Ha nagyon savanyú a káposzta, mossuk át, és jól nyomkodjuk ki a levét, nehogy eláztassa a tésztánkat.
  4. Lisztezett deszkán fél cm vastagon kerek formájúra nyújtjuk, és 16 cikkre vágjuk. A cikkek széles végére tegyünk  káposztát, szórjuk meg petrezselyemmel, és tegyünk rá akkora darab virslit, amekkora ráfér. Szorosan csavarjuk fel.
  5. Tegyük őket tepsire, jól keverjünk el a tojásfehérjében egy csipet pirospaprikát, kenjük meg vele a kifliket, és süssük őket 180°C-on kb. 25 perc alatt aranybarnára.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*