Ecetes szilva

Ecetes szilva

Az ecetes szilvával Párom szüleinél találkoztam először. Valódi különlegességnek számított és bár néhány évre elfelejtődött, most magam is megpróbálkoztam az elkészítésével.
Nekem elég nagy szemű szilváim voltak, így nem is tudtam nagyon szorosan megtölteni az üvegeket, így sok lére volt szükségem, hogy elfedje őket. Ha apró szeműek a szilvák, valószínűleg ebből a lémennyiségből meg fog maradni valamennyi.

A már majdnem érett, de még elég kemény szilva jó hozzá és ebből a mennyiségből (nagy szemű szilva esetén) 4 db 900g-os üvegnyi savanyúság lesz.
Valahol egyszer olvastam a tartósítószer olyan használatáról, hogy több réteg celofánt tesznek az üvegre és a két felső réteg közé teszik a nátrium benzoátot, így bár nem érintkezik az étellel, mégis tartósítani tudjuk. Igazság szerint nem nagyon értem, így hogyan tartósít, de gondoltam, ám legyen, egy próbát megér, mivel nem fognak hamar elfogyni a szilvák, jó lenne bebiztosítani őket, hogy meg ne romoljanak. Kíváncsi leszek.

Hozzávalók

 • 1,5 kg kemény szilva
 • 30 dkg kristálycukor
 • 11 dl víz
 • 1,25-1,5 dl 10%-os ecet
 • 2 kk őrölt fahéj
 • 1 tk szárított citromhéj

Elkészítés

 1. A szilvákat alaposan megmossuk és az előkészített üvegeket szorosan megtöltjük velük.
 2. Egy fazékban felforraljuk a vizet a cukorral, ecettel, fahéjjal és citromhéjjal.
 3. Leöntjük a szilvákat a forró lével és 10 percig állni hagyjuk. Ezután a levet visszaöntjük a fazékba (a szilvákat egy kanál segítségével fogjuk fel) és újra felforraljuk.
 4. A forró lével megtöltjük az üvegeket, ráteszünk egy réteg celofánt, legumizzuk. Ezután megy rá még egy réteg celofán, arra egy késhegnyi nátrium benzoát és egy 3. réteg celofán. Legumizzuk és rácsavarjuk az üvegek tetejét.
 5. Nagy méretű törülközőkkel vagy pokróccal, paplannal bebugyoláljuk az üvegeket és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ez 1-2 napba is belekerülhet, ezért olyan helyre tegyük félre, ahol nem lesznek útban.

Megjegyzés:

Vannak, akik többször is leforrázzák a szilvát a következőképpen: Először tálban leforrázzák a szilvákat, és hagyják őket kihűlni. Utána üvegekbe töltik a szilvákat, a levet felforralják, majd ráöntik a szilvákra, majd még egyszer megismétlik ezt.

Ezt akkor érdemes, ha túl nagy szemű és túl kemény szilvával van dolgunk. Kis szeműeknél elegendő egyszer is, ahogy a fenti recept írja.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.