Próféta szelet

Próféta szelet

A 32. SAD! játék témája ezúttal a Kelt tészták lett és sokat gondolkoztam rajta, mit is kéne készíteni rá. Aztán eszembe jutott, hogy találtam régebben egy többlapos sütemény receptet, aminek élesztő kell  tésztájába, így a Próféta nevű süteményre esett a választásom. 🙂 Eredeti recept: innen. A leírás szerint ez a finomság is a lakodalmas sütik táborát gazdagítja és bizony a mennyiség is jó nagy adagot tesz ki.

Éppen ezért fele adagot akartam csak sütni, továbbá a tőlem megszokott módon további redukálást hajtottam végre a cukor mennyiségét illetően. Egy szó, mint száz.. némi átvariálással ilyen lett az én Prófétám. 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 37 dkg finomliszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 púpos ek sertészsír
  • kb 1 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dkg élesztő
  • fél kk szódabikarbóna

A kenéshez:

  • egy kis üveg light sárgabarack lekvár

A krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • fél mk vanília kivonat

A tojáshabhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • pici csipet só
  • 6 dkg nyírfacukor

Elkészítés

  1. A lisztet és szódabikarbónát összekeverjük. Az élesztőt pici cukorral, langyos tejben felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk az egészet. Fél órát pihentetjük, majd 3 részre vágjuk.
  2. Az egyik darab tésztát kb. 17×22 cm-re kinyújtjuk és egy nagyobb méretű tepsi hátára tesszük, amire sütőpapírt tettünk. Vastagon megkenjük a lekvárral. A második darab tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a lekvárt. Villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Félretesszük hűlni.
  3. A 3. adag tésztát ugyanekkorára nyújtjuk és szintén vastagon megkenjük a lekvárral.
  4. A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd a nyírfacukrot óvatosan beleforgatjuk és a lekváros tésztára kenjük. Ezt is készre sütjük és hagyjuk kihűlni.
  5. A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport és a vanília kivonatot is.
  6. A kihűlt tészta-lekvár-tészta lapra rákenjük a kakaós krémet. Erre tesszük a tojáshabos, szintén kihűlt tésztalapot. Csak másnap szeleteljük.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.