Próféta szelet
A 32. SAD! játék témája ezúttal a Kelt tészták lett és sokat gondolkoztam rajta, mit is kéne készíteni rá. Aztán eszembe jutott, hogy találtam régebben egy többlapos sütemény receptet, aminek élesztő kell tésztájába, így a Próféta nevű süteményre esett a választásom. 🙂 Eredeti recept: innen. A leírás szerint ez a finomság is a lakodalmas sütik táborát gazdagítja és bizony a mennyiség is jó nagy adagot tesz ki.
Éppen ezért fele adagot akartam csak sütni, továbbá a tőlem megszokott módon további redukálást hajtottam végre a cukor mennyiségét illetően. Egy szó, mint száz.. némi átvariálással ilyen lett az én Prófétám. 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 37 dkg finomliszt
- 7,5 dkg vaj
- 1 púpos ek sertészsír
- kb 1 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 dkg élesztő
- fél kk szódabikarbóna
A kenéshez:
- egy kis üveg light sárgabarack lekvár
A krémhez:
- 15 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 púpos ek cukrozatlan kakaópor
- fél mk vanília kivonat
A tojáshabhoz:
- 2 tojásfehérje
- pici csipet só
- 6 dkg nyírfacukor
Elkészítés
- A lisztet és szódabikarbónát összekeverjük. Az élesztőt pici cukorral, langyos tejben felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk az egészet. Fél órát pihentetjük, majd 3 részre vágjuk.
- Az egyik darab tésztát kb. 17×22 cm-re kinyújtjuk és egy nagyobb méretű tepsi hátára tesszük, amire sütőpapírt tettünk. Vastagon megkenjük a lekvárral. A második darab tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a lekvárt. Villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Félretesszük hűlni.
- A 3. adag tésztát ugyanekkorára nyújtjuk és szintén vastagon megkenjük a lekvárral.
- A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd a nyírfacukrot óvatosan beleforgatjuk és a lekváros tésztára kenjük. Ezt is készre sütjük és hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport és a vanília kivonatot is.
- A kihűlt tészta-lekvár-tészta lapra rákenjük a kakaós krémet. Erre tesszük a tojáshabos, szintén kihűlt tésztalapot. Csak másnap szeleteljük.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!