Diós-vaníliás szelet
Egy újabb nagyon finom sütiszelet, szintén a régi újságokból kiollózott gyűjteményünkből. A tőlem megszokott módon variáltam a hozzávalók mennyiségén a saját szájízünkhöz igazítva. Igazi ízkavalkád, a dió, a fahéj, a vanília és a citrom egész jól kijönnek egymással. Kellemes habos sütemény, egy délutáni traccspartyhoz vagy vasárnapi ebéd után igazi élvezet! 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 10 dkg darált dió
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 1/2 cs sütőpor
- kevés fahéj
A krémhez:
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 2,5 dl tej
- 25 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
A tojáshabhoz:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
A tetejére:
- csokoládéforgács
Elkészítés
- A tésztához szétválasztjuk a 3 tojást, és a tojássárgájából, a tejből, az olajból és a liszt feléből pépet készítünk.
- A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a pépet. A maradék liszttel elkeverjük a diót, a fahéjat és a sütőport, aztán a masszába forgatjuk.
- A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (tepsi mérete 29x20cm), és tűpróbáig sütjük 160°C-on kb. 35 percig.
- A krémhez a tejből és a pudingporból hagyományos módon pudingot főzünk. A tojássárgáját a porcukorral kihabosítjuk, majd beletesszük a vaníliát és a puha vajat/margarint.
- Végül hozzáadjuk a langyosra hűlt pudingot, és összekeverjük. A krémet a kihűlt tészta tetejére kenjük, és hűtőben dermesztjük.
- A tojáshabhoz a tojásfehérjét és a cukrot kemény habbá verjük, a vége felé belecsurgatjuk a citromlevet és a citrom reszelt héját is hozzákeverjük. Aki fél a nyers tojáshabtól, gőz fölött verje fel sűrű habbá.
- A tojáshabot a vaníliakrém tetejére kenjük, és reszelt csokoládéval díszítjük.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!