Diós-vaníliás szelet

Diós-vaníliás szelet

Egy újabb nagyon finom sütiszelet, szintén a régi újságokból kiollózott gyűjteményünkből. A tőlem megszokott módon variáltam a hozzávalók mennyiségén a saját szájízünkhöz igazítva. Igazi ízkavalkád, a dió, a fahéj, a vanília és a citrom egész jól kijönnek egymással. Kellemes habos sütemény, egy délutáni traccspartyhoz vagy vasárnapi ebéd után igazi élvezet! 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg darált dió
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1/2 cs sütőpor
  • kevés fahéj

A krémhez:

  • 1/2 cs vaníliás pudingpor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor

A tojáshabhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja

A tetejére:

  • csokoládéforgács

Elkészítés

  1. A tésztához szétválasztjuk a 3 tojást, és a tojássárgájából, a tejből, az olajból és a liszt feléből pépet készítünk.
  2. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a pépet. A maradék liszttel elkeverjük a diót, a fahéjat és a sütőport, aztán a masszába forgatjuk.
  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (tepsi mérete 29x20cm), és tűpróbáig sütjük 160°C-on kb. 35 percig.
  4. A krémhez a tejből és a pudingporból hagyományos módon pudingot főzünk. A tojássárgáját a porcukorral kihabosítjuk, majd beletesszük a vaníliát és a puha vajat/margarint.
  5. Végül hozzáadjuk a langyosra hűlt pudingot, és összekeverjük. A krémet a kihűlt tészta tetejére kenjük, és hűtőben dermesztjük.
  6. A tojáshabhoz a tojásfehérjét és a cukrot kemény habbá verjük, a vége felé belecsurgatjuk a citromlevet és a citrom reszelt héját is hozzákeverjük. Aki fél a nyers tojáshabtól, gőz fölött verje fel sűrű habbá.
  7. A tojáshabot a vaníliakrém tetejére kenjük, és reszelt csokoládéval díszítjük.

 

Lezárt téma.