Rigó Jancsi, könnyedén
Most, hogy imádott nyuszókám túl van egy tályog műtéten és hála az égnek egyre jobban van, úgy döntöttem, a sok aggodalom után jól fog esni egy “kis” Rigó Jancsi.
A történetét kivételesen most nem írom le, úgyis mindenki kívülről fújja.
Akik hozzám hasonlóan szeretik, ha nem csak krémből, hanem tésztából is áll a sütemény, azoknak ez tökéletes lesz. 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 8 nagy tojás
- 8 ek nyírfacukor
- 10 ek finomliszt
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 tk sütőpor
- csipetnyi só
- 2 löttyintés tej
A krémhez:
- 5 dl Cukrászhab
- 20-25 dkg étcsokoládé (lehet fele ét-, fele tejcsoki is)
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek napraforgóolaj
Elkészítés
- Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót és a sütőport.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A sárgáját a nyírfacukorral robotgéppel jó habosra keverjük. Akkor jó, ha az eredeti állapothoz képest egészen kifehéredik és könnyű, habos lesz.
- Egy kanállal kisebb adagokban elkeverjük a tojás sárgás-cukros masszába az átszitált lisztes keveréket. Elég kemény lesz a massza, ezért 2 löttyintésnyi tejjel kicsit fellazítjuk, majd óvatosan, lassan beleforgatjuk a keményre vert tojáshabot is.
- Kb 38×23 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük (tűpróba).
- Teljesen kihűtjük a tésztát és félbevágjuk.
- A krémhez az étcsokoládét megolvasztjuk, langyosra hűtjük.
- A cukrászhabot kemény habbá verjük és a tojásfehérjével ellentétben, erőteljes, gyors mozdulatokkal keverjük el a csokoládéban, 3-4 részletben.
- Az alsó tésztalapot visszatesszük a tepsibe, rákenjük a tejszínes krémet.
- 10 dkg étcsokoládét megolvasztunk, elkeverjük benne az olajat és a felső lapra kenjük.
- Amikor kezd dermedni (még nem kemény, de már nem folyik), éles késsel 21 db kockára vágjuk a felső lapot, majd a kockákat rárakosgatjuk a krémre. Fóliával befedve egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap fogyasztjuk.
Az 50-60% körüli étcsokoládé teljesen megfelelő, ne a 80%-os nagyon keserűt válasszuk hozzá.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!