Rigó Jancsi, könnyedén

Rigó Jancsi, könnyedén

Most, hogy imádott nyuszókám túl van egy tályog műtéten és hála az égnek egyre jobban van, úgy döntöttem, a sok aggodalom után jól fog esni egy “kis” Rigó Jancsi.

A történetét kivételesen most nem írom le, úgyis mindenki kívülről fújja.

Akik hozzám hasonlóan szeretik, ha nem csak krémből, hanem tésztából is áll a sütemény, azoknak ez tökéletes lesz. 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 8 nagy tojás
  • 8 ek nyírfacukor
  • 10 ek finomliszt
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 2 löttyintés tej

A krémhez:

  • 5 dl Cukrászhab
  • 20-25 dkg étcsokoládé (lehet fele ét-, fele tejcsoki is)

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek napraforgóolaj

Elkészítés

  1. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót és a sütőport.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A sárgáját a nyírfacukorral robotgéppel jó habosra keverjük. Akkor jó, ha az eredeti állapothoz képest egészen kifehéredik és könnyű, habos lesz.
  4. Egy kanállal kisebb adagokban elkeverjük a tojás sárgás-cukros masszába az átszitált lisztes keveréket. Elég kemény lesz a massza, ezért 2 löttyintésnyi tejjel kicsit fellazítjuk, majd óvatosan, lassan beleforgatjuk a keményre vert tojáshabot is.
  5. Kb 38×23 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük (tűpróba).
  6. Teljesen kihűtjük a tésztát és félbevágjuk.
  7. A krémhez az étcsokoládét megolvasztjuk, langyosra hűtjük.
  8. A cukrászhabot kemény habbá verjük és a tojásfehérjével ellentétben, erőteljes, gyors mozdulatokkal keverjük el a csokoládéban, 3-4 részletben.
  9. Az alsó tésztalapot visszatesszük a tepsibe, rákenjük a tejszínes krémet.
  10. 10 dkg étcsokoládét megolvasztunk, elkeverjük benne az olajat és a felső lapra kenjük.
  11. Amikor kezd dermedni (még nem kemény, de már nem folyik), éles késsel 21 db kockára vágjuk a felső lapot, majd a kockákat rárakosgatjuk a krémre. Fóliával befedve egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap fogyasztjuk.

Az 50-60% körüli étcsokoládé teljesen megfelelő, ne a 80%-os nagyon keserűt válasszuk hozzá.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*