5 hiba, amit elkövethetsz sütés közben – 1. rész – A tészta és a túlsütés

Kicsi gyerekként is érdekelt már a sütés és már általános iskolás koromban elkezdtem önállóan sütni.
Bár még messze van az a bizonyos “B oldal”, azért már jó néhány sütit megsütöttem életemben. Elkövettem én is pár hibát, sőt, még ma is előfordul, hogy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan azt szeretném. Ezen nincs mit szégyellni, nem egyformák a napok; egyszer kitörő formában vagyunk, máskor meg nem.

Nem túlzás, ha azt mondom, amikor éppen nem sütök, akkor javarészt a sütésen jár az eszem.
Szakácskönyveket bújok, gasztroműsorokat nézek és saját recepteket találok ki.

Új cikksorozatomban igyekszem összeszedni azokat a hibákat, amiket bizony legalább egyszer mindenki elkövet sütisütő pályafutása során.

——————————————————————————————————————–

1. Legelső és leggyakoribb hiba, a TÚLSÜTÉS.
Lássunk néhány példát rá:

• Ha a piskóta kemény és száraz: A tésztát túlsütöttük.
• Ha a sütiszelet lapjai nem puhulnak meg 1 nap után sem: A lapokat túlsütöttük.
• Ha a kelt tészta kiszáradt, kemény és megégett az alja: A tésztát túlsütöttük.
• Ha a keksz túl kemény lett, az alja megbarnult: Túlsütöttük.
• Ha a sodó vizes lett és szétesett: Túlsütöttük.

Amit így rögtön az elején leszögeznék az az, hogy azt vegyük figyelembe, hogy minden sütő máshogyan süt. Ez nem arról szól, hogy legyen kifogásunk, miért sült túl vagy miért maradt nyers a tészta.
Ez tény.
Meg kell ismerni a sütőnket, ki kell tapasztalni, mire képes.
Ebből következik, hogy a receptekben leírt sütési időt mindig csak körülbelüli értéknek vegyük!
Én, ha először sütök valamit, nem hagyom magára a süteményt, mindig figyelem, mennyi ideig tartott, míg megsült és ha nagyon eltér a receptben leírttól, akkor feljegyzem magamnak.

——————————————————————————————————————–

2. Vannak tészták, amik nem szeretik, ha sokáig nyüstöljük őket, ilyen például az omlós tészta.

• Ha a pitetésztánk gumis, rágós lett a sütés után: A tésztát túlgyúrtuk.

——————————————————————————————————————–

3. Néha nehéz eltalálni a sütési időt, főleg, ha új recepttel próbálkozunk. Kelt tésztánál különösen fontos, hogy átsüljön a közepe is.

• Ha a kenyér belét könnyedén össze tudjuk gyúrni egy egybeálló labdává vagy ha benyomjuk, nem nyeri vissza a formáját: Akkor az bizony még sületlen.

Úgy állapíthatjuk meg a kenyérnél, hogy átsült-e teljesen, hogy az alját megkopogotatjuk és kongó hangot kell hallanunk.

——————————————————————————————————————–

4. Ha a töltött tésztánk (pite, rétes, leveles tészta) alja elázik:

Túl nedves volt a töltelék, nem adtunk hozzá elég szárazanyagot, ami felszívta volna a nedvességet. Ez a pitéknél akkor érdekes, ha nem végzünk ún. vaksütést, tehát nem sütjük elő üresen a tésztát.

——————————————————————————————————————–

5. A sajttorta vagy a sodós töltelékű pite megrepedt:

Tovább volt a sütőben, mint kellene, a töltelék túlsült.

——————————————————————————————————————–

Tetszett a cikk?
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.