Illatos ajándékok

Mióta egyre többet főzök és egyre többfélét, lassan ott tartok, hogy szinte nem tudnak olyan fűszert mondani, ami ne lenne nekem itthon.
Ázsiai, mediterrán, magyar konyha.. Kb bárminek neki tudok állni, ha olyan kedvem van.
Nem rég egy magazinhoz adtak ajándékba egy csomag fűszerkeveréket. Megnéztem az összetevőket. Mindből volt itthon. Aztán megnézegettem a magazint is, abban is volt még 5-féle fűszerkeverék.
Bármelyiket meg tudtam volna csinálni azonnal.
És ezzel meg is született egy újabb gasztroajándék ötlet. Elhatároztam, idén kibővítem a karácsonyi gasztro ajándékaimat fűszerkeverékekkel.
Úgy döntöttem, 3-félét fogok készíteni. Provence-i fűszerkeveréket, melyet a magazinból néztem ki, Toscana fűszerkeveréket, ami a kapott csomag volt és végezetül egy saját összeállítású Forralt bor fűszerkeveréket.
Hogy igazán kedves legyen az ajándék és egyedi, számítógépen készítettem hozzájuk ünnepies címkéket. “A kevesebb több” elvet vallva nem csicsáztam túl ezeket sem, kis egyszerű, helyes címkék lettek.

A kész címkéket nyomtassuk ki és vágjuk körbe. Nem baj, ha nem sikerül a leggyönyörűbben körbevágni, nem ez lesz a lényeg, hanem a szívből jövő ajándék, meg ami benne van. 🙂 A pici lyukat legkönnyebben körömvágó ollóval tudjuk kivágni.

Ha nem találunk kis méretű celofánzacsikat, akkor nagyobb süteményes celofáncsomagokat is vehetünk és azokat vágjuk méretre vagy pedig tökéletesen megteszi a befőzési fólialap is. A celofán négyzetek közepébe szórjuk a fűszerkeveréket és mint egy batyut, befőttes gumival bekötjük a csomag száját.

Színes szalaggal körbekötjük és ráfűzzük a címkét is.

Senkit ne tévesszen meg a pici csomag. A csomagolás során ugyanis jó alaposan összetömörülnek a fűszerek, úgyhogy ez így bizony nem kevés mennyiség. Akár rövid receptet is adhatunk a fűszerek mellé.

A forralt boros keverékhez adhatunk cukrot is, pl. nádcukrot, de én úgy gondolom, hogy mindenki saját ízlése szerint cukrozza majd magának.

Végezetül jöjjenek maguk a fűszerkeverékek.

Provence-i fűszerkeverék: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, oregánó, borsikafű, ánizs és levendula

Mindenből 2 teáskanálnyi. Remek húsokhoz, halakhoz és grillzöldségekhez.

 

Toscana fűszerkeverék: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, oregánó, borsikafű és zsálya

Mindenből 2 teáskanálnyi. Remek mindenféle olasz ételekhez, pl. tésztákhoz, paradicsomszószhoz, bruschettához vagy pizzához.

 

Forralt bor fűszerkeverék: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, citromhéj, kardamom mag és kandírozott gyömbér

Tetszés szerint adagolhatjuk. Én így adtam most: 3 fahéjrúd darabka, 5 db szegfűszeg, 1 db csillagánizs, fél kk szárított citromhéj, 5 db kardamom mag, és 2 darabka saját készítésű kandírozott gyömbér. 1 üveg borhoz, tetszőleges mennyiségű cukorral, pl nádcukorral adhatjuk.

Mentés

 

Lezárt téma.