Néhány gondolat a fagylaltgépről és a házi fagylaltról

Néhány gondolat a fagylaltgépről és a házi fagylaltról

Megoszlanak a vélemények a fagylaltgépekről, hogy tényleg szuperek vagy csak haszontalan gépezetek. Mióta nekem is van, azóta bizony nekem is vegyes tapasztalatom van vele. Van, amikor tényleg remek szolgálatot tesz, van viszont, hogy sajnos teljesen feleslegesen üzemelem be.

Most a szimpla, egyszerű fagylaltgépről beszélek, aminek a tartályát előzőleg legalább 1 napra be kell tenni a fagyasztóba.

Tapasztalataim és megfigyeléseim alapján összeszedtem néhány gondolatot, ami talán Neked is segíteni fog abban, hogy jól sikerüljön vele a fagylalt. Úgy tervezem, hogy idővel bővíteni fogom majd az alábbi listát.

1.

Az első és legfontosabb észrevételem, hogy nagyon nem mindegy, mikor és milyen időben használjuk. Ugyanis, ha nagyon meleg van, akkor baromi hamar kiolvad a tartály (fél óra sem kell hozzá), gyakran még arra sincs ideje, hogy némileg megfagyassza a fagylaltalapot. Csak kevergeti a masszát körbe-körbe, de nem történik vele semmi. Főzött fagylaltalapnál ez gyakoribb eset, hiába van előzőleg az is lehűtve.

Általában egyébként 30 percig szoktam forgatni egy fagyit a gépben, ami még mindig elég lágy, ezért fagyis dobozba téve a fagyasztóban néhány óra alatt készre fagyasztom.

Én éppen ezért, mindig reggel indítom be a gépet, mikor még nincs nagy meleg. Sőt, lehetőleg inkább a hűvösebb, kevésbé kánikulás napokat választom a gép használatára. Vegyük példának a legutóbbi esetet, mikor pont egy hűvösebb napra esett a fagyikészítés. Reggeli órákban már öntöttem is a gépbe a fagyialapot, és mivel hűvösebb volt az idő, még 1 óra múlva sem olvadt ki a gép, sőt a fagylaltot 20 perc alatt gyönyörűen kikeverte és azonnal fogyasztható volt!

Bizony ennyit számít a külső hőmérséklet, az igazán forró, nyári napokon elő se veszem a gépet, inkább maradok a gép nélküli változatoknál.

2.

Minél habosabb az alap, annál krémesebb lesz a fagylalt is és annál hamarabb készül el a gépben. Gondolok itt arra, ha a tejszínt felverve keverjük az alaphoz, nem pedig folyékony állapotában. Ugyanis, ha a fagylaltalap teljesen híg, kevesebb az esélye a gépnek, hogy teljesen készre keverje. Némileg persze megfagyasztja és kikeveri szépen, de pár órára mindenképp fagyasztóba kell még tenni ahhoz, hogy tényleg fagylalt legyen.

Viszont ha félig vagy teljesen felverjük az alapba kerülő tejszínt, azzal megkönnyítjük a gép dolgát és hamarabb élvezhetjük a fagylaltunkat.

3.

Úgy tartják, legalább 1 éjszakára a fagyasztóba kell tenni a tartályt, mielőtt használnánk, tapasztalatom szerint inkább legalább 1 nap az, amivel már használni is tudjuk. Ha lehetőség van rá, már 2 nappal előbb beteszem a tartályt, hogy biztosan kőkeménnyé fagyjon. Nem mindegy az sem, hogy a fagyasztó melyik részébe tesszük, a hátsó részekben ugyanis jobban éri a fagy, mint ha a fiók elejébe helyeznénk. Ha gyakran készítünk fagylaltot és van is hely a fagyasztóban, a legjobb az, ha folyamatosan bent tartjuk a tartályt.

4.

Ha a fagylaltalapban mascarpone van, az remek, viszont nagyon keménnyé teszi a kész fagyit. Ez vonatkozik arra is, ha géppel vagy gép nélkül készítjük. Volt már, hogy 20 perc után le kellett kapcsoljam a gépet, mert félő volt, hogy eltörik a lapát. Csak úgy recsegett keverés közben. 🙂 Én kevés tejjel szoktam hígítani a mascarpones alapot, így sokkal krémesebb és nyalhatóbb lesz a fagyi.

Mentés

Mentés

Mentés

 

Lezárt téma.