Cukros kifli
A 67. VKF! (Vigyázz, Kész, Főzz!) játék témája a “Kelt tészta ezer arca” lett, amit Okki, az Abroszra való gasztroblog szerzője vezényel le. Mivel nagyon szeretem a kelt tésztákat, ezért nem maradhattam ki én sem a játékból. 🙂
Sajnos azonban úgy alakult, hogy pont a megadott időintervallum végén nem volt elérhető a honlapom, ezért nem tudtam feltenni időben a receptemet. Mivel megígértem, hogy jövök, ezért vasárnap megsütöttem és le is fotóztam a résztvevőmet, remélve, hogy Okki elfogadja csak a képet úgy, hogy a linket később küldöm el neki. Szerencsémre Okki nagyon kedves volt, és elfogadta így is. 🙂
Most, hogy visszakaptam a honlapomat, így fel is tettem gyorsan a játékra készített kelt tésztámat, ami nem más, mint az én egyik gyerekkori kedvencem, a cukros kifli. 🙂
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg kristálycukor
- 1/2 kk szódabikarbóna
- csipetnyi só
A mázhoz:
- 1 tojás
A tetejére:
- kb. 2 dkg olvasztott vaj
- kristálycukor
Elkészítés
- Az élesztőt 1 dl meleg cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet, cukrot, sót, szódabikarbónát, a maradék tejet, az olvasztott vajat, és a felfuttatott élesztőt jól összegyúrjuk és dagasztjuk. Letakarva kb. 30 percig kelesztjük.
- A tésztát kicsit összegyúrjuk és 16 darabba vágjuk. A darabokat kb. 30 cm-s rudakká sodorjuk és 2-2 darabot összecsavarunk. Két végüket jól összenyomkodjuk, kiflikké formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
- Kb. 30 percig megint kelni hagyjuk, majd villával kissé felvert egész tojással lekenjük őket.
- 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a kifliket. Még melegen megkenjük őket olvasztott vajjal és fejjel lefelé kristálycukorba mártjuk őket. Legegyszerűbb egy kisebb tálcába szórni a cukrot, abban kényelmesen elférnek. 🙂
- Ebből az adagból 8 db cukros kifli lesz.
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!