Húsvéti bárány kalács

Húsvéti bárány kalács

Imádom a húsvétot! 🙂 Ezt lehet, hogy már említettem és egészen biztos, hogy még fogom is, mert így van. 🙂 A húsvét számomra a tavaszt, a jó időt, a kertészkedést, az ébredő természetet és a megújulást jelenti. Nem is beszélve a kisnyuszikról, kiskacsákról, kiscsibékről, báránykákról, pasztell színekről és hímes tojásokról. 🙂

Már sokszor, sok helyen láttam bárány formájú kalácsokat és nagyon tetszettek. Idén végre sor került rá, hogy én is megalkossak egy ilyen kalácsot és nagyon büszke voltam rá. 🙂

Maga a báránykára formázás egyáltalán nem nehéz, a tészta alapos kidolgozása viszont annál inkább. Nem szépítem a dolgot, alaposan megizzaszt a dagasztás, de mindenképpen megéri, hiszen végeredményül egy csodásan foszlós, puha kalács lesz a jutalmunk.

Lajos Mari kalács receptjét próbáltam ki, és úgy hiszem, maradok is ennél, hiszen tényleg nagyon meg voltam elégedve a kisült kalácsommal. Egyedül annyi észrevételem lenne, hogy talán (de nem biztos!) lehetne kicsit édesebb, de ez csak annak tudható be, hogy hozzá vagyok szokva a pékségekben kapható kalácsok édességéhez. 🙂

Olyan jól sikerült a kalács, hogy bizony fél óra után már semmi nem maradt a báránykából.. Tényleg. Felfalták a farkasok. Sőt, meg is kaptam a megjegyzést hozzá, hogy húsvétkor 4 ilyet süssek! 🙂

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csapott kk só
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 3-3,5 dl tej

Elkészítés

  1. 1 dl meleg tejben 1 kk porcukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk és mélyedést készítünk a közepébe.
  2. Ha felfutott az élesztő, beleöntjük a mélyedésbe és egy kevés lisztet hozzákeverünk. Tetejére kicsi lisztet szórunk, lefedjük és kb 20 percig kelni hagyjuk.
  3. Ha a kovász már a duplájára nőtt, összedolgozzuk az egészet a maradék tejjel, a porcukorral, a tojássárgákkal és a sóval. Ez a művelet jó sokáig fog tartani, ne sajnáljuk az időt tőle, hogy alaposan ki legyen dolgozva a tészta. Akkor jó, ha már elválik a kezünktől és a tál falától, és sima, fényes és selymes lesz.
  4. Ezután a langyos olvasztott vajat kis adagokban (3-4 adagban) a tésztába dolgozzuk. Megint csak nem kevés idő, legyünk türelmesek, míg szépen magába nem issza az összes vajat a tésztánk.
  5. Ismét letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Nem kell nagyon eltávolodni tőle, nekem kb. 20 perc alatt hatalmasra nőtt.
  6. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, hosszú hengerré formázzuk és 20 darabra vágjuk. Próbáljuk úgy elosztani, hogy legyen egy legnagyobb, ami a feje lesz, legyen 3 kisebb a két lábának és a farkincájának, és legyen egy picike a fülének. A többi lehet kb egyforma nagyságú. Gombócokat formázunk a darabkákból.
  7. Sütőlemezre vagy gáztepsi hátára zsírpapírt teszünk, és elkezdjük összerakni a bárányunkat. A legegyszerűbb az, ha a fejétől kiindulva kör alakba letesszük a nagyobb gombócokat, a maradékkal pedig kibéleljük a belsejét. Végül mehet rá a fülecskéje, mehet hozzá a két lába és a farkincája.
  8. Letakarjuk, és 20 percet megint kelni hagyjuk.
  9. Egy pici tojást villával kissé felverünk és lekenjük vele a kalácsot.
  10. 190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. (Én egy kis vizet spricceltem a sütőbe, mielőtt betettem a kalácsot, hogy gőz keletkezzen.)

 

2 hozzászólás

  1. Csigabige says:

    Nagyon csini kalácsot sütöttél! 🙂

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*