Karácsonyi bejgli, kicsit másképp

Karácsonyi bejgli, kicsit másképp

Az utolsó pillanatban úgy döntöttem, mégiscsak sütök bejglit is, mivel az egyik közösségi oldalon megosztottak egy videót arról, hogyan kell tökéletes bejglit sütni és kíváncsivá tett a módszer. A videó azóta már nem érhető el, de a recept leírásban minden pontosan közlök, így nem okozhat gondot az elkészítése. 🙂 Azóta már megnézhetitek a saját videómat arról, hogyan kell ezeket a Bejgliket elkészíteni.

Ezelőtt csak 2szer próbálkoztam meg vele, elsőre nagyon jó lett, másodjára csalódás volt, aztán inkább maradtam a stollennél.

A fotó azt hiszem, önmagáért beszél, gyönyörűek lettek a Bejglik. 🙂 Ezután nem is kísérletezem tovább, ezt a készítési módszert fogom alkalmazni mindig.

Magáról a receptről annyit, hogy a videóban szereplő receptet vettem alapul, csak kicsit diabetikusabb változatot készítettem, hogy édesanyám is élvezhesse a végeredményt. Meg hát ebben az időszakban egyikünknek sem árt egy kis diétázás! 🙂 Azért egy kevés sima lisztet hagytam benne, nehogy úgy járjak, mint egyszer egy kaláccsal, amit csak diabetikus liszttel sütöttem meg. Sajnos az a kalács nem lett finom, nem lett élvezhető. Lehet, hogy maga az a recept nem volt a legjobb, de azóta se próbálkoztam vele.

Na de ezeknél a bejgliknél felesleges volt aggódnom, nagyon finomak lettek, a tésztájuk is pont megfelelő! 🙂

Sosem voltam nagy bejgli-fan, de mivel igen büszke vagyok magamra, hogy ilyen jól sikerültek a kis rudacskáim, ezért megosztom őket Veletek is! 🙂

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

A tésztához

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg diabetikus lisztkeverék
  • 10 dkg kilófaló liszt
  • csipetnyi só
  • 1 dl hideg tej
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 16 dkg hideg kockára vágott vaj/margarin
  • 4 dkg nyírfacukor

A töltelékhez

  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg darált mák
  • fél + fél citrom reszelt héja
  • fél + fél kk fahéj
  • negyed alma reszelve
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1 dl víz
  • 1 tojásfehérje habbá verve

A kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítés

  1. A liszteket a sóval és a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot, a tojássárgáját és a hideg tejben feloldott élesztőt is.
  2. Tésztává gyúrjuk, majd frissen tartó fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőben pihentetjük.
  3. A töltelékhez a darált diót összekeverjük fél citrom reszelt héjával és fél kk fahéjjal. A mákot pedig összekeverjük fél citrom héjával, fél kk fahéjjal és a negyed reszelt almával.
  4. Az 1 dl vizet felforraljuk a nyírfacukorral és felezve a kétféle töltelékhez keverjük.
  5. Miután a töltelékek kihűltek, felverjük kemény habbá a tojásfehérjét és azt is felezve eldolgozzuk a töltelékekben.
  6. A tésztát kétfelé vesszük, lisztezett deszkán kb fél cm vastag téglalapra nyújtjuk. Egy egész tojást villával enyhén felverünk és a tészta 3 szélét bekenjük vele (a két oldalát és a szemben lévőt). Ezután a mákos tölteléket eloszlatjuk a tésztán, de a tojásos részre ne kerüljön belőle.
  7. Felhajtjuk a tészta két szélét, kicsit lelapogatjuk, hogy vízszintesen legyen a töltelékkel és a felénk eső oldalánál fogva lazán feltekerjük.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a tészta másik feléből elkészítjük ugyanígy a diós bejglit is.
  9. A bejglik tetejét beszurkáljuk, lekenjük a megmaradt tojással, és hideg helyre tesszük, hogy teljesen megszáradjon rajta a tojáskéreg (kb 1 óra).
  10. Ezután újra lekenjük a tojással és most meleg helyen hagyjuk megint megszáradni.
  11. 200 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd levesszük a hőt 180 °C-ra, és további 20-25 percig készre sütjük. Lehetőleg csak másnap szeleteljük.

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

youtube

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

 

Lezárt téma.