Szilvás batyuk
Az élet úgy szép, ha zajlik, tartja a mondás. Ez nem feltétlenül igaz, főleg, ha nem csak a jóból, de a rosszból is kijut az embernek, ez történt velünk is az utóbbi időben.
Mindig eltervezem, hogy ekkor és ekkor milyen receptet töltök fel és osztok meg veletek, kedves Olvasóim, de hát az élet nem így megy, ezt bizonyára sokan közületek is tudjátok már.
Az alábbi finomságot viszont mindenképp meg szerettem volna osztani veletek, mert ez nálunk nagy kedvenc. A tésztája pihe-puha és annyira finom, hogy az ember még 2-3 db után sem tud leállni a majszolgatásával. Ezt a tésztát nyugodtan bármilyen batyu töltelékéhez felhasználhatjátok, például a túróshoz is. Remélem, sokan kaptok kedvet az elkészítéséhez. 🙂
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 kk só
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl langyos tej
- 7 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
A töltelékhez:
- 65 dkg szilva
- 2 ek nádcukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 púpos tk étkezési keményítő
Elkészítés
- A lisztet a sóval és a vajjal elmorzsoljuk.
- Az élesztőt egy pici tálkában kisebb darabokra morzsoljuk, rászórunk egy tk porcukrot, és 1 dl langyos tejet ráöntve felfuttatjuk.
- Amíg felfut az élesztő, addig a liszthez hozzáadjuk a porcukrot, elkeverjük. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt is.
- Tésztává gyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva kb fél órát kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, kimagozzuk a szilvát, kisebb kockákra vágjuk és összekeverjük a nádcukorral, fahéjjal és keményítővel.
- A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb fél cm vastagra kinyújtjuk. Figyeljünk rá, hogy téglalap alakú legyen.
- 18 részre vágjuk, mindegyik rész közepére 2-3 evőkanálnyi szilvatölteléket teszünk (a lényeg, hogy egyenletesen legyen elosztva a töltelék). A tészta széleit lekenjük enyhén felvert tojással és összecsomagoljuk őket, figyelve, hogy mindenhol jól zárjon.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket (ne legyenek közel egymáshoz, mert sokat fognak nőni sütés közben!).
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A batyuk tetejét is lekenjük a tojással és kb 25 perc alatt megsütjük. Tálaláskor meghintjük porcukorral.
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!