Karácsonyi Stollen, ahogy én csinálom

Karácsonyi Stollen, ahogy én csinálom

A “Legyünk jóban az aszalt gyümölcsökkel” projektemből nem maradhatott ki a híres karácsonyi stollen sem. Ahogy nálunk a bejgli, úgy a németeknél a stollen a karácsony elmaradhatatlan süteménye. Ma már számtalan formában létezik. Készítik marcipánnal, túróval, csokoládéval, mákkal és dióval is. Lényegében, ha sütünk egy jó gyümölcskenyeret, lekenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk porcukorban, nyugodtan nevezhetjük stollennek.
A legelterjedtebb hozzávalója a mazsola és az aranymazsola, amit rumban áztatnak meg. Én azonban számomra sokkal szimpatikusabb gyümölcsöket választottam, mégpedig az aszalt szilvát és sárgabarackot, amiket méghozzá nem rumban, hanem vörösborban áztattam. Nagyon kiváncsi voltam, vajon milyen lesz, megkóstolni persze muszáj volt még karácsony előtt. Nagy megkönnyebülésemre nem okozott csalódást, nagyon ízlett mindenkinek.
Egy kis történelem érdekességként: A kezdetekben a stollen egy böjti étel volt, amit a szászok zablisztből olajjal sütöttek. Hiába kérték a pápát, oldja fel a tilalmat, hogy böjti ételhez nem lehet vajat használni, hallani sem akart róla. Öt pápa mondott nemet, mire végre 1490-ben VIII. Ince pápa engedett a kérésnek, viszont így adót kellett fizetni minden egyes stollen után. Később már aszalt gyümölcsöket is kevertek a tésztába, és hamarosan Drezda lett a stollen fővárosa.  A drezdai kalács ősi receptje 10 kg liszthez 7 kg aszalt gyümölcsöt, 1 kg mandulát, 3 kg vajat, továbbá kandírozott citrom- és narancshéjat ír elő.

Hozzávalók

  • 200 g aszalt sárgabarack
  • 200 g aszalt szilva
  • 150 ml édes vörösbor
  • 375 g finomliszt
  • 40 g élesztő
  • 60 g kristálycukor
  • 100 ml meleg tej
  • 2 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 180 g vaj
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 100 g kandírozott citromhéj
  • 100 g darált mandula
  • csipetnyi só
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt gyömbér
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 1 mk őrölt szegfűszeg

Elkészítés

  1. Az aszalt szilvát és sárgabarackot apróra vágjuk, és pár órára vörösborban áztatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az életsztőt. Megszórjuk egy teáskanál cukorral, és felöntjük a meleg tejjel. A mélyedés széléről vett kevés liszttel összedolgozzuk, és kb. 15 percig kelni hagyjuk.
  3. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, sót, fűszereket, a tojást és a puha vajat, majd sima tésztává összegyúrjuk.
  4. Beledolgozzuk a gyümölcsöket, az apróra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat és a mandulát. Meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő.  A tepsit 3 réteg sütőpapírral kibéleljük.
  5. A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra.
  6. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30×25 cm-es téglalappá kinyújtjuk. Hosszában kb. a kétharmadánál mélyedést nyomunk bele. A nagyobbik tésztafelet kissé ráhajtjuk a kisebbre. Az egész hengeren végig két kézzel, két oldalról megnyomogatjuk a közepét, így alakítunk ki egy kis dudort rajta. Kb. 30×20 cm-es tepsibe téve, tovább kelesztjük, mikor megnő, csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és megsütjük 170°C-on 50 perc alatt.
  7. Kb. 70 g vajat felolvasztunk, és megkenjük vele a stollent. Rácsra téve, hűlni hagyjuk, majd jó vastagon megszórjuk porcukorral.

Remek gasztroajándék is lehet belőle, és mivel ebből az adagból jó nagy kalácsunk lesz, félbe is vehetjük a tésztát és két kisebb stollent süthetünk belőle.
Én tavaly 1/3 – 2/3 arányban vettem szét és sütöttem meg, a nagyobbik stollent pedig ajándékba adtam. 🙂

 

Lezárt téma.