Vaníliás csiga

Vaníliás csiga

Nem rég indítottam el a saját receptes oldalam és sorra vetem bele magam a különböző gasztroblogok közötti játékokba, így a Blogkóstoló 14. játékában is részt veszek. A játék lényege, hogy minden résztvevő kap egy másik blogot, ahonnan valamit el kell készítenie. Nagyon kíváncsian vártam, vajon kinek az oldaláról kell majd szemezgetnem, és az is nagy izgalommal fogott el, hogy melyik receptemet fogja választani az a Blogger, akinek az én oldalamat sorsolják. Nos, ez még a jövő zenéje, remélem talál majd az illető kedvére való receptet nálam. 🙂

Én Baráth Zsuzsanna blogját kaptam, és a sok finomság közül végül a vaníliás csigát szemeltem ki áldozatomul. 🙂 Ennek oka, hogy nálunk ritkán készül “csiga”, pedig nagyon szeretjük és amúgy is nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni. A recepten csak egy kicsit módosítottam, méghozzá annyit, hogy a tésztájába is tettem vanília kivonatot, a töltelékbe pedig csak vaníliás cukrot tettem, méghozzá a sajátomat. 🙂 Rögtön az elejétől nagyon kellemes, puha volt a tészta, öröm volt “dögönyözni”, ezután biztos, hogy minden csigát ezzel a tészta recepttel fogok elkészíteni. Köszi Zsuzsi, hogy megosztottad ezt a receptet!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 9 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej

A töltelékhez:

  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg vaníliás cukor (házi)

A tetejére:

  • pici olvasztott vaj az oldalak kenéséhez
  • 1 felvert tojás a tetejük kenéséhez
  • kevés vaníliás cukor a szóráshoz
  • kevés porcukor a kisült csigák megszórásához (elhagyható)

Elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg (nem forró!) tejben, hozzáadunk 1 tk cukrot, picit elkeverjük és felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk, néhány percen át dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen fél órán át kelni hagyjuk.
  3. Ha duplájára kelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap formájúra, megkenjük az olvasztott vajjal és egyenletesen megszórjuk a vaníliás cukorral.
  4. Feltekerjük, kb. 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Az oldalukat kevés olvasztott vajjal, a tetejüket pedig felvert tojással megkenjük. Megszórhatjuk még egy kevés vaníliás cukorral.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha édesebben szeretjük, tetejét kevés porcukorral meghinthetjük.

Mentés

 

Lezárt téma.