Borskéregben sült marhasteak, a legjobb sült krumplival és friss salátával

Borskéregben sült marhasteak, a legjobb sült krumplival és friss salátával

Zéé-vel nagy steak-imádók vagyunk, időnként kényeztetjük is magunkat 1-1 szaftos steak-fogással. 🙂
Egyelőre mindig újféle módot találunk az elkészítésére, de ez a recept annyira isteni finom, hogy örök kedvenc marad.

Mi legfeljebb közepesen átsütve szeretjük a steak-et (medium), de inkább valahol az angolos (véres/rare) és medium között igyekszünk belőni (ez a medium-rare), mert ha már steaket eszünk, az legyen különleges és élvezzük a hús ízét és puha állagát.

Leginkább bélszínből szoktak steaket sütni, ami nem olcsó hús. Talán kevesen tudják, de olcsóbb részekből is kitűnő steak-et lehet sütni, például a hátszínből.

Ez a recept abszolút klasszikus a 19. századi Franciaországból, amelynek népszerűsége máig töretlen.
Mindenképp próbáljátok ki, mert fantasztikusan finom!

Hozzávalók

  • 8 szelet kb 1,5-2 cm vastag marhahátszín
  • 2 ek fekete bors, mozsárban összetörve
  • 7,5 dkg hideg vaj
  • 2 közepes vöröshagyma (eredetileg 3 mogyoróhagyma)
  • 1 dl brandy vagy konyak
  • 1,5 dl marhaalaplé
  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • olívaolaj
  • 8 közepes krumpli
  • 20 dkg friss salátakeverék

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, alaposan megmossuk és nem túl sós vízben puhára főzzük. Figyeljünk, hogy ne főzzük szét.
  2. Mikor már kezd puhulni, előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. A gáztepsibe kevés olívaolajat öntünk. A megfőtt krumplit leszűrjük, elterítjük a gáztepsiben, szükség szerint még 1-2 kanál olajat öntünk rá, átforgatjuk.
  3. A sütőt átkapcsoljuk grillre és betesszük alá a gáztepsit. Időnként átforgatva szép pirosra sütjük a krumpliszemeket.
  4. Mindeközben egy tányéron szétterítjük az összetört borsot, beleforgatjuk a hússzeleteket, hogy mindenhol bevonja, majd megsózzuk és félretesszük őket.
  5. Nagy, vastag falú serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és oldalanként 1,5 percig sütjük a szeleteket.
  6. Ha megvan, egy kisebb tepsibe tesszük őket, és berakjuk a lekapcsolt sütő legalsó rácsára, hogy pihenjenek. (Itt már nem kell plusz hőt kapjon, csak az a lényeg, hogy ne hűljön ki.)
  7. A vajat megolvasztjuk a serpenyőben, amiben a hús sült és megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Hozzáöntjük a brandyt és nagy lángon elpárologtatjuk az alkoholt.
  8. Mehet bele az alaplé és a tejszín is, felforraljuk és besűrítjük a mártást. Szükség szerint sózzuk.
  9. A megpirult krumplit jól megszórjuk egy kis őrölt piros paprikával összekevert sóval. A húsból kifolyt lével megöntözzük a hússzeleteket, hogy szaftosak maradjanak.
  10. Tálalásnál, fejenként 2 szelet steak-et, sült krumplit és friss salátát kínálunk, a mártással pedig jól meglocsoljuk a hússzeleteket.

Megjegyzés: Ezzel a húsvastagsággal és sütési idővel medium, vagyis közepesen átsült lesz a steak-ünk.

 

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*