Shepherd’s pie, avagy az angol Pásztor pite

Shepherd’s pie, avagy az angol Pásztor pite

Mint minden nemzeti ételről, erről is elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. Mindenki kicsit másképp csinálja.
Miután megnéztem pár angol celebszakács receptjét, összeállítottam egy általánosnak mondható verziót.

Hagyományosan bárányból készítik, de mivel az nem annyira elterjedt nálunk, a marhát választottuk.
Nagyon finom lett és igazán egyszerű elkészíteni, csak ajánlani tudom. 🙂
Egy vérbeli vasárnapi ebéd.

Hozzávalók

A raguhoz:

  • 50 dkg marhacomb, ledarálva
  • 1 nagy vöröshagyma, felkockázva
  • 1-2 sárgarépa (15-20 dkg), apró kockákra vágva
  • 10 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 kis üveg paradicsompüré (80 g)
  • 2 dl vörösbor (én édeset használtam)
  • 2 dl húslevesalaplé (vagy 2 dl víz + 1 leveskocka)
  • bő 1 ek Worcestershire-szósz
  • 2 tk kakukkfű (szárított)
  • 1 tk rozmaring, aprítva
  • 1 ek finomliszt
  • 3-4 ek olívaolaj
  • bors

A krumplipüréhez:

  • 70 dkg krumpli
  • 1 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 5-7 dkg cheddar sajt
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Krumplinyomóval összetörjük, belekeverjük a vajat, tejet, tojássárgáját és a sajtot. Sózzuk, borsozzuk.
  2. A raguhoz a felkockázott vöröshagymát rádobjuk a felforrósított olívaolajra. Amikor már kezd dinsztelődni, hozzáadjuk a répát és pár percig sütjük.
  3. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig sütjük, majd mehet hozzá a paradicsompüré, a vörösbor, a Worcestershire-szósz, a kakukkfű és a rozmaring. Addig sütjük kevergetve, míg a folyadék nagy része elpárolog.
  4. Beleöntünk az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldborsót, az 1 ek lisztet, elkeverjük és addig főzzük, míg a lé nagy része elfő és a ragu kissé besűrűsödik.
  5. Egy tűzálló tálba öntjük a ragut és elegyengetjük. Mehet rá kanalanként a krumplipüré. Villával hullámcsíkokat rajzolunk a tetejére és 190 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük, míg a teteje megpirul.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*