Áfonyás-levendulás cupcake

Áfonyás-levendulás cupcake

Jó néhány ételreceptem várakozik a gépen, hogy feltöltsem az oldalra. Ezek között vannak bizony már 1, sőt 2 éves fotók is, amik valamiért eddig mindig kimaradtak, pedig már többször is elkészítettem őket.
Ez a fotó is már másfél éve elkészült, és mivel most újra áfonyaszezon van, így a recept előkerült, hogy ismét elkészíthessem. Fagyasztott gyümölccsel azért könnyebb picit a dolgunk, mivel az kiolvadásnál elég levet enged, így nem kell külön préselgetni.

Az áfonya és a levendula nagyon jó párosítás, jó ötlet volt összetennem. A fehércsoki már bizonyított egy korábbi receptemben, hogy szintén jól megy a levendulához, így az sem maradhatott ki. Ha szeretitek a levendulát, próbáljátok ki ezt is. 🙂

Hozzávalók

A muffinokhoz:

  • 250 g finomliszt
  • 2 tk étkezési keményítő
  • 2 tk sütőpor
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 150 g tejföl
  • 30 g cukor
  • 1 tojás
  • 200 ml tej
  • 5 ek vaj
  • 50 g fehércsoki forgács (vagy apróra vágott)
  • 1,5-2 csapott ek levendula, ízléstől függően
  • 1 ek méz
  • 100 g áfonya (fagyasztott)

A krémhez:

  • 0,5 cs tejszínízű pudingpor
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 2-3 ek áfonyalé
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat, tehát a lisztet, keményítőt, sütőport, szódabikarbónát, sót, levendulát és a csokiforgácsot.
  2. Egy másik tálban kézi habverővel habosra keverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, majd mehet hozzá a tejföl, a tej, a méz és a megolvasztott vaj is.
  3. A nedves keveréket átöntjük a szárazhoz és elkeverjük. Nem kell tökéletesre kidolgozni a tésztát.
  4. A muffinformába kapszlikat teszünk. Mindegyik kapszliba 2 ek tésztát töltünk, 3-4 szem áfonyát teszünk mindegyikre, majd a maradék tésztát elosztjuk a formákban. A maradék áfonyát mindegyik tetejére kirakosgatjuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróba.
  5. A pudingot megfőzzük a tejben. A vajat a porcukorral habosra keverjük. A langyosra hűlt pudingot összedolgozzuk a vajas keverékkel, majd hozzáadjuk az áfonyalevet.
  6. A teljesen kihűlt muffinokat csillagcsöves habzsák segítségével feldíszítjük a vajkrémmel.

 

Lezárt téma.