Narancsos-kókuszos muffin narancsmázzal

Narancsos-kókuszos muffin narancsmázzal

Újabb remek témát kaptunk a 71. VKF! apropójából, ezúttal Judittól, ami nem más, mint a Kedvenc szakácskönyvem! 🙂 Nagyon tetszett ez a téma is, rögtön forogni is kezdtek a kerekek, melyik könyvemet válasszam a polcról.

Végül a nyertes könyv “Az ezerarcú muffin” lett. Ezt a könyvet a Páromtól kaptam az első Karácsonyunkra, egy gyönyörű ágytakaróval együtt, amit én már régóta szerettem volna. 🙂 Élénken él még bennem az a Karácsony, mindig szívesen emlékszem vissza rá. Ezek után már nem volt kérdés, hogy ebből a könyvből készítek el valami újat erre a játékra. 🙂

Az eredeti neve ennek a süteménynek a Joghurtos muffin kókuszreszelékkel elnevezést kapta, azonban, ha már ennyi a narancs benne, akkor miért ne nevezzem nevén. 🙂 Direkt maradtam a pontos receptnél, csupán annyit módosítottam rajta, hogy a cukormázba nem vizet kevertem, hanem narancslevet és némi kandírozott narancshéjjal díszítettem és nem használtam ételfestéket.

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 50 g kókuszreszelék
  • 2 tk reszelt narancshéj
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 75 g kristálycukor
  • 5 ek étolaj
  • 150 g natúr joghurt
  • 100 ml narancslé (kb másfél narancs)
  • 1 ek narancslikőr

A mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • fél narancs leve
  • kandírozott narancshéj

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffintepsi mélyedéseibe papírformákat teszünk.
  2. A tészta száraz hozzávalóit, tehát a lisztet, kókuszreszeléket, narancshéjat, sütőport, szódabikarbónát és a csipet sót összekeverjük.
  3. Egy másik keverőtálban kézi habverővel enyhén felverjük a tojást, majd hozzákeverjük a cukrot, az étolajat, a joghurtot, a narancslevet és a narancslikőrt.
  4. A lisztes keveréket kis adagokban elkeverjük a tojásos masszában. Nem kell nagyon sokáig keverni, éppen hogy legyen minden hozzávaló nedves.
  5. Elosztjuk a tésztát a muffinos kapszlikban és 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba). Kb. 5 perc pihentetés után kivesszük a formából és teljesen hagyjuk kihűlni.
  6. A porcukrot  kikeverjük a narancslével és bevonjuk vele a muffinok tetejét. Végezetül megszórjuk őket némi kandírozott narancshéjjal.

 

Lezárt téma.