Babá Alla Galilei, avagy In memoriam Carlo Pedersoli

Babá Alla Galilei, avagy In memoriam Carlo Pedersoli

Egy nápolyi sütemény a legnagyobb nápolyi emlékére.

Hozzávalók

A babákhoz:

  • 300 g finomliszt
  • 5 nagy tojás, összekeverve
  • 100 g puha vaj, felkockázva
  • 5 g só
  • 15 g kristálycukor
  • 10 g friss élesztő
  • 3 ek langyos víz

A sziruphoz:

  • 2 dl narancslé
  • 1 dl citromlé
  • 2 dl víz
  • 35 dkg kristálycukor
  • 2 dl rum (nálam fehér)

Elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk. Hozzáadunk 3 púpos ek lisztet, tésztává gyúrjuk és félretesszük fél órára, hogy jól megkeljen.
  2. Ezután hozzáadjuk a többi liszthez és fokozatosan hozzáöntve a tojást elkezdjük összegyúrni. Egy robotgéppel jóval egyszerűbb dolgunk lesz.
  3. Ha egyneművé, csomómentessé vált a tészta, mehet hozzá a cukor, a só és a puha vaj is (egyszerre csak 2-3 kockát adjuk hozzá és mindig jól dolgozzuk el). Addig dolgozzunk a tésztával, míg hólyagos nem lesz. Egy nagyon híg, folyós, nyúlós, ragacsos tésztát kapunk. Letakarva legalább a duplájára kelesztjük (1,5-2 óra).
  4. Ezután kicsit összekeverjük, a muffintepsi mélyedéseit (vagy a babaformákat) kivajazzuk és elosztjuk benne a tésztát.
  5. Kicsit megint hagyjuk kelni őket (15-20 perc), majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Teljesen kihűtjük őket.
  6. Közben a vizet a citromlével és a cukorral feltesszük forrni és sziruppá főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a narancslevet és a rumot.
  7. A kihűlt babákat belemártjuk a szirupos lébe, kanállal le is nyomjuk, hogy jól megszívják magukat, majd kissé kinyomkodjuk, hogy a felesleges lé kijöjjön belőle, tálra tesszük és kicsit hagyjuk szikkadni.

Baba formák híján muffintepsiben sütöttem meg őket.
Aki szeretne látni egy videót is az eredeti olasz babá elkészítéséről, ezen a linken megteheti.

A “leg-leg” eredeti sütemény egyébként Lengyelországban született babka néven, amit aztán persze a franciák (mint sok minden mást is) átvettek, elnevezték rum baba-nak, később azonban Nápolyban tökéletesítették és azóta is nápolyi specialitásként él babá vagy babbá néven.
Aki Nápolyban jár, semmiképp se hagyja ki a kóstolását.

Ehetjük önmagában is, tejszínhabbal vagy vaníliakrémmel, friss gyümölccsel megpakolva, vagy csak lekvárral lekenve, mindenhogyan finom lesz. Azt azonban ne feledjük, hogy mivel jól megszívja magát rummal, így volán mögé már ne üljünk a fogyasztása után.
Ez a recept a Bud Spencer könyvében leírt (Eszem, tehát vagyok) és a videón látható recept ötvözete. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy első blikkre gondolnánk, úgyhogy bátran álljunk neki, mert nagyon finom.

 

Lezárt téma.