Alma pongyolában

Alma pongyolában

Annyira imádom az alma pongyolábant, hogy legszívesebben verset írnék hozzá!

Megmelengeti a lelkem, akárhányszor visszagondolok a tavaly őszre, amikor hetente 2-3 alkalommal is elkészítettem. Persze, már ezer éve esszük rendszeresen, de tavaly abszolút nem érdekelt, hogy mennyire sz*r olajban sütni az almát, csak azért is megcsináltam újra… és újra… és újra.
És nem bántam meg.

De hé!
Megint ősz van.
És ha ősz van, akkor itt a friss, ropogós alma!
Mire várok még?!
Már itt se vagyok!

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 4 dl finomliszt
  • 1 ek porcukor
  • csipet só
  • 2,5 dl víz vagy szóda
  • 5 nagy alma
  • napraforgóolaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. A tojást, lisztet, cukrot, sót és szódát csomómentesre keverjük.
  2. Félretesszük, amíg megpucoljuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk az almákat. Közben mehet az olaj hevítés.
  3. Minden karikát megmártunk a tésztában, hogy teljesen befedje, majd a forró olajban kisütjük. Félidőnél fordítsuk meg a szeleteket.
  4. Tálalásnál bőven szórjuk meg fahéjas porcukorral.

[Megjegyzés:] Bő olajban süssük, mert hamar meg tud égni az olaj ennél az ételnél. A tésztamorzsákat minden adag után szedjük ki, hogy ezt késleltessük, illetve készüljünk fel arra is, hogy az alma (na meg a tészta) nedvességtartalma miatt nagyon fog fröcskölni az olaj, tehát fedőt tegyünk rá.
Inkább vastag legyen az almakarika, mint vékony. Egy nagy méretű almát 5 szeletre lehet felvágni.
Bár ez frissen a legjobb, de mikróban kicsit átmelegítve másnap reggel is simán megeszem. 🙂

 

Lezárt téma.