Gundel palacsinta

Gundel palacsinta

Egy klasszikus, amit csak szeretni lehet.

Eredetileg csak simán feltekerték ezt is, mint bármilyen más palacsintát és később kezdték el zsebkendő formára hajtogatni.
Én ennek csak örülök, mert így nyugodt szívvel spórolhatom meg magamnak ezt a kis macerát, ami annyira talán mégsem macera.. de azért megvagyok nélküle.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas víz

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 8-10 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1-2 tk narancs marmelád (vagy reszelt narancshéj)
  • 0,5-1 kk őrölt fahéj

A csokoládéöntethez:

  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 0,5 dl rum

Elkészítés

  1. A palacsintához valóakat kézi habverővel összekeverjük, picit pihentetjük és 12-14 db palacsintát sütünk belőlük.
  2. Összekeverjük a diót, cukrot és fahéjat, majd egy lábosban pici vízzel felforraljuk a tejet.
  3. Hozzáadjuk a diós keveréket és a narancslekvárt, majd a tejszínnel sűrűre főzzük.
  4. Az öntethez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kakaót és a cukrot, majd a tejet és a rumot is belekeverjük. Addig főzzük, míg besűrűsödik.
  5. Megtöltjük a palacsintákat 2 bő vagy 3 gyengébb ek diós töltelékkel, majd tálaláskor félig leöntjük a csokoládéöntettel.

 

Lezárt téma.