Almás-körtés palacsinta rumos karamellel és csokoládéöntettel
Nem vagyok nagyon oda a palacsintáért, egy évben egyszer-kétszer viszont jól tud esni. Ha nagy ritkán mégis magamtól állnék neki, igyekszem valami érdekesebb módot találni hozzá, még ha az egy picit bonyolultabb is, mint a sima kakaós változat. 🙂
Hozzávalók 12 db-hoz
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- csipetnyi só
- 3 tojás
- 4 dl tej
- 1 dl szénsavas ásványvíz
A töltelékhez:
- 2 körte
- 2 alma
- 5 dkg vaj
- 5 ek kristálycukor
- fél dl rum
- 1 dl tej
- 1 ek étkezési keményítő
A csokoládéöntethez:
- 5 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 dl tej
Elkészítés
- A tésztához a lisztet és a sót kézi habverővel összekeverjük a többi hozzávalóval, betartva a fokozatosság elvét, hogy ne legyen csomós a massza. Palacsintasütőben, mindig pici olajon kisütjük a palacsintákat.
- A töltelékhez a körtéket és almákat megszabadítjuk a magházuktól, felkockázzuk és kevés vízzel félig puhára pároljuk.
- A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a kristálycukrot és karamellizáljuk. Ha már barnul, hozzáöntjük a rumos tejet és visszaolvasztjuk a megkeményedett karamellt. Végül beleszitáljuk a keményítőt, közben folytonosan kavarjuk, nehogy összecsomósodjon. Besűrítjük.
- A párolt almákat és körtéket leszűrjük és a karamellbe forgatjuk, hogy mindenhol érje őket.
- A csokoládéöntethez a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport és a porcukrot, majd a tejet is belekeverjük. Addig főzzük, míg besűrűsödik.
- A palacsintákat megtöltjük a gyümölcsös töltelékkel, tányérra rendezzük és rácsorgatjuk a csokoládéöntetet.