Katalán krém

Katalán krém

A 31. SAD!-ra már készültem egyszer egy Eton mess-el, aminek a témája A Föld körül, tehát olyan országok desszertjeit készíthetjük el, ahol már jártunk, és szép emlékeket idéz, vagy olyanokét, ahol még nem voltunk, de szívesen elutaznánk oda is.

Ahogy a fenti receptnél már említettem, sokat törtem a fejem, mely országgal vagy országokkal vegyek részt a játékon, mivel szívem szerint az egész Földet körbeutaznám. 🙂

Végül elképzeltem, hogy ha most rögtön mondanom kéne 2 országot, ahova holnap már mehetnék is, az melyik 2 ország lenne..

A másik ország pedig, ami eszembe jutott, az Spanyolország! Oda is már régóta elutaznék, eddig sajnos nem volt rá lehetőségem, de ahogy mondani szokták, ami késik, nem múlik.. 🙂

Spanyolországnak 2 olyan édessége is van, amit jóformán mindenki ismer. Az egyik a Churros, ami egy égetett tésztából készült fahéjas fánk, a másik pedig a Katalán krém. Utóbbi talán kevésbé ismert a Churroshoz képest, ezért is esett a választásom inkább erre a nagyon finom és selymes poharas krémre.

Az, hogy a játékra szánt mindkét recept krémdesszert, az csak a véletlen műve. 🙂

A Katalán krémet nem szabad összekeverni a Créme brulée-vel, ugyanis nem ugyanaz a kettő. A Créme brulée-re nem térnék most ki, az egy teljesen más téma. A Katalán krémbe nem tesznek se tejszínt, se vaníliát, se barna cukrot és nem is vízgőzben sütik. Fahéjat, citromhéjat és fehér cukrot adnak hozzá és csak simán megfőzik.

———————————————————————————-

A katalán könyvekben már a XIV. században ismert volt ez a finomság. Egy legenda szerint monostori apácák flant készítettek az odaérkező püspök tiszteletére, de az nem sikerült jól. Mentve a menthetőt, kukoricalisztet kevertek hozzá és cukrot égettek a tetejére. Mivel a cukor tűzforró volt, a püspök fájdalmasan felkiáltott katalánul, hogy “Crema!”, ami annyit tesz: “Éget!”. Így ez a nyalánkság megkapta a Crema quemada, vagyis égetett krém nevet.

Forrás: Tapas Bár

———————————————————————————

Nagyon egyszerű és nagyon finom ez a spanyol pohárkrém, nálunk nagy kedvenc lett! 🙂 Ez a mennyiség 5 db szuflé formára elegendő. Elvileg, ha egy pici vizet löttyintünk a tejbe, nem tud úgy leégni.

Hozzávalók

  • 8 dl tej
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 púpos tk reszelt citromhéj (szárított), vagy egy citrom reszelt héja
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor + 5 ek a tetejére
  • 2 dkg kukoricaliszt (vagy étkezési keményítő)

Elkészítés

  1. A tejet a kettétört fahéjrúddal és a citromhéjjal feltesszük forrni.
  2. Közben habosra keverjük a kukoricalisztet (vagy keményítőt) a cukorral és a tojássárgákkal.
  3. Leszűrjük a tejet, és 1-1 merőkanálnyit elkeverünk a tojásos masszába. Ha az már eléggé felhígult és már jó meleg, hozzáöntjük a többi tejhez és addig főzzük folyamatosan kevergetve, míg be nem sűrűsödik.
  4. Szuflé formákba adagoljuk a krémet és félretesszük hűlni. Ha kihűlt, mindegyik tetejére 1-1 evőkanál cukrot szórunk és karamelizáljuk.

Ha nincs szakácsfáklyánk, akkor a sütő grillezője tud segítséget nyújtani a karamelizálásban, vagy ha akad otthon forrasztó pisztoly, akkor azzal is megoldható a dolog (saját tapasztalat 😀 ).

Jót tesz neki, ha pár órára hűtőbe tesszük.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.