Epres túrótorta diétásan, sütés nélkül

Epres túrótorta diétásan, sütés nélkül

A VKF! játék immáron a 72. fordulóhoz érkezett, aminek a témája a Kekszem, kekszem. Sokat tanakodtam, mit kéne készíteni a játékra, nem is tudtam igazából dűlőre jutni vele. Aztán az egy hónap elröppent, egyéb sok más dolog is közbeszólt és már csak 1 hétvégém volt készíteni valamit.

A kérdést végül megválaszolták helyettem, ugyanis epertorta volt a hétvégi süti kívánság. Így hát eldőlt, hogy egy sütés nélküli epertortát készítek. 🙂

Nem maradt más hátra, elő a papírt, ceruzát, és írjuk össze mi legyen benne és miből mennyi legyen. A csak háztartási keksz alapot annyira nem szeretem, ezért darált mandulával könnyítettem rajta. A krém legyen könnyed, túró és görög joghurt elég is lesz. Persze a citrusféle sem maradhatott ki, és mivel volt itthon kezeletlen lime-om, így az került bele. Édesítés minimális. Valamivel azonban fel kéne dobni, így eszembe jutott a gyümölcszselé. A tetejére pedig annyi friss eper, amennyi csak ráfér. Díszítésnek néhány citromfű levél, és készen is lett a könnyed, diétás, sütés nélküli epertortám. 🙂

A mennyiségeket 20 cm-es tortaformára kalkuláltam, és 8 szelet lesz belőle. Az édesítést mindenki saját ízlésére bízom, nekünk ennyi pont elég volt. Mindenkinek nagyon ízlett, anyukámnak pedig az egyik kedvence lett. 🙂

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 70 g darált háztartási keksz (ha diabetikus, még jobb)
  • 70 g darált mandula
  • 70 g olvasztott vaj
  • 1 kisebb lime reszelt héja (kezeletlen!)

A krémhez:

  • 250 g krémes túró
  • 440 g görög joghurt
  • 1 kisebb lime leve
  • 6 ek nyírfacukor
  • 1 cs. zselatin fix

Az eperzseléhez:

  • 250 g eper (ez lehet fagyasztott is) – botmixerrel pürésítve
  • 30 g kristálycukor
  • 5 g zselésítőszer

A tetejére:

  • 400-500 g friss eper negyedekre vágva (amennyi ráfér a tortára)
  • 8 db citromfűlevél

Elkészítés

  1. Az alaphoz összekeverjük a darált kekszet és mandulát, hozzáreszeljük a kezeletlen zöldcitrom héját és alaposan összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 20 cm-es tortaformába borítjuk a keveréket és egy kanál hátuljával alaposan lenyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen. Betesszük a hűtőbe.
  2. A krémtúrót összekeverjük a görög joghurttal, hozzáadjuk a zöldcitrom levét, ízlés szerint nyírfacukorral édesítjük, majd elkeverjük benne a zselatin fixet is.
  3. A zseléhez egy kis lábosban az eperpürét elkeverjük a zselésítőszerrel és közepes lángra feltesszük főni.
  4. Kivesszük a hűtőből a tortaformát, és a túrós krém felét a kekszes alapra simítjuk. Betesszük a fagyasztóba.
  5. Ha a zselé felforrt, hozzáadjuk a cukrot és ha megint felforrt, 5 percig főzzük.
  6. Kivesszük a fagyasztóból a féltortát és óvatosan úgy oszlatjuk el rajta a zselét, hogy először csak vékonyan kenjük el rajta. Így a túrókrém hidegségétől gyorsan bezselésedik és nem olvasztja meg azt. Eloszlatjuk az egészet egyenletesen. Néhány percre ezt is betesszük a hűtőbe.
  7. Végezetül a maradék túrókrémet eloszlatjuk a zselén. Lefedjük a tortaformát és legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  8. Másnap, fogyasztás előtt, egy késsel óvatosan körbevágjuk a tortát a forma mentén, és lassan lepattintjuk a karimát. Friss eperrel bőven megpakoljuk a tetejét és minden szeletet 1-1 citromfűlevéllel díszítünk.

 

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*