Nyári gyümölcsös-marcipános sütemény

Nyári gyümölcsös-marcipános sütemény

Tudom, kissé elkésve teszem közzé ezt a receptemet, de hát így alakult. 🙂

Bár az ősz már javában tart, akár még most is megsüthetjük ezt a kényeztető finomságot. Elég csak lecserélnünk a nyári gyümölcsöket őszire. Például különböző színű szőlőszemekre.

De kanyarodjunk vissza ennek a süteménynek a megszületésére.

Apropója igazából nem volt. Csak süti-ehetnékem volt. Nyáron persze a legkevésbé arra vágyunk, hogy a tűzhely fölött gőzöljük magunkat. Maga a sütő bekapcsolásától én nem esem kétségbe a legnagyobb melegben sem. Elvégre csak be kell tennünk a tepsit a sütőbe és ott hagyhatjuk a konyhát, amíg készre sül az étel. Ami már a problémásabb része a sütésnek, az a krémek vagy pudingok megfőzése, mivel ugyebár azt nem lehet otthagyni. Ott kell állni fölötte és kevergetni kell.

A nyári hőségben pedig kevés olyan tevékenységet tudnék mondani, ami megpróbáltatóbb lenne az egyre forróbb krém felett álló kavargatásnál. Ezt el akartam kerülni. Így (bár biztosan vannak, akik most felsikítanak) fordultam a főzés nélküli krémporhoz. Akárhogy is, néha jó szolgálatot tesz, és elvétve miért ne engedhetnénk neki.

A tölteléket még egy kis marcipánnal is különlegessé akartam tenni, és hogy lágyítsak kicsit az édességen, felvert, cukrozatlan habtejszínt is kevertem hozzá.

Az egyszerűség végett, nem hagyományos piskótát készítettem, hanem kevert tésztát. Persze, így némileg keményebb is a tészta, de ez nem meglepő.

Az egésznek a koronája pedig nem más lett, mint a színpompásan ragyogó, lédús, fanyar gyümölcsök elegye. Jelen esetben a piros málna, a kék áfonya, a fekete szeder és a mélybordó meggy.

Egy szónak is száz a vége, megérte nekiállnom! Megkaptam a kényeztető süteményemet, amire vágytam. 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 20 dkg rétesliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek sütőpor
  • 1-1,5 dl forró víz

A töltelékhez:

  • 15 dkg marcipán
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. Aranka vaníliás krémpor
  • 3 dl hideg tej

A tetejére:

  • különböző színű bogyós gyümölcsök

Elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat a cukorral jó habosra verjük. A kétféle lisztet a citromhéjjal és a sütőporral összekeverjük, majd a forró vízzel váltogatva a cukros tojáshoz adjuk és jól elkeverjük.
  2. A masszát zsírpapírral bélelt kb. 30×24 cm-es tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 30 perc). A tésztát teljesen kihűtjük, majd félbevágjuk.
  3. A vaníliás krémport a hideg tejjel csomómentesre keverjük és pár percre félretesszük. A marcipánt lereszeljük és kis adagokban a krémhez keverjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a marcipános töltelékbe forgatjuk.
  4. A kihűlt tészta alsó lapjára kenjük a töltelék 2/3-át, rátesszük a másik felét a tésztának. Tetejét megkenjük a maradék krémmel, 12 kockára vágjuk (de ne szedjük szét őket), és minden kockát megrakunk friss bogyós gyümölcsökkel.
  5. Pár órára tegyük hűtőbe.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.