Zala kocka

Zala kocka

Anno még a Párom emlegette folyton a Zala kockát, hogy süssek neki olyat, mert az milyen finom. Én akkor még nem ismertem. Aztán szintén zalai származású volt kolléganőm elküldte nekem a “Barangolás Nagy-Magyarországon” című DPG Recepttárat, amelyben benne volt a recept “Zalai kocka” néven. Jó darabig csak szemezgettem a recepttel, mert nagyon macerásnak tűnt. Aztán egy szép napon erőt vettem magamon és nekiálltam. Nem is olyan nehéz, csupán időigényes. A végeredmény viszont kárpótol mindenért. 🙂

Hozzávalók

A sárga laphoz:

  • 5 tojás
  • 13 dkg porcukor
  • 10 dkg rétesliszt

A barna lapokhoz:

  • 5 tojás
  • 13 dkg porcukor
  • 7 dkg rétesliszt
  • 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)

A krémhez:

  • 2 csomag csokoládés pudingpor
  • 0,5 liter tej
  • 5 tojásfehérje
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 dkg tojáshab
  • 10 dkg porcukor

A tetejére:

  • csokireszelék

Elkészítés

  1. A sárga laphoz meglangyosítjuk a tojást a cukorral, és addig verjük, amíg a habverő nyakán megáll. Apránként hozzáadjuk a lisztet és óvatosan elkeverjük benne, nehogy összeessen a hab, majd egy zsírpapírral bélelt kb. 30×24 cm-es tepsibe öntjük, és 180°C-on tűpróbáig sütjük (kb. 15 perc). Enyhén lisztezett deszkára borítjuk.
  2. A tojásból, a cukorból, a lisztből és a kakaóporból ugyanígy készítünk, ugyanekkora tepsiben 2 barna lapot.
  3. 2 dl tejben elkeverjük a pudingport. Kicsit pihentetjük, hozzáadjuk a cukor 1/3 részét, és a maradék tejet. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük.
  4. A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük. Kiveszünk belőle 4 dkg-ot, majd a forró krémbe forgatjuk, és kihűtjük.
  5. A vajat a porcukorral, és a tojáshabbal habosra keverjük, majd ezt is a krémhez adjuk.
  6. A lapokat megtöltjük: alul egy barna lap, rákenünk félujjnyi vastagságú krémet. Rátesszük a sárga lapot, és erre is félujjnyi krémet kenünk. Erre tesszük a barna lapot. A felső lapot is krémmel vonjuk be. A krémre ráhintjük a csokoládéreszeléket.
  7. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  8. Kockákra vágva tálaljuk.

 

Lezárt téma.