Rumos-csokoládés szelet

Rumos-csokoládés szelet

Az egyik kedvenc sütiszeletem! 🙂 Az eredeti receptet még édesanyám ollózta ki pár éve valamelyik magazinból. Folyton gyűjtögetjük a recepteket, ő is, én is. Már többször eszembe jutott, vajon sikerül-e valaha is kipróbálni azt a több ezer receptet, amit eddig is összegyűjtögettem. 😀 Na majd meglátjuk! 🙂 Azóta én már variáltam kicsit a hozzávalók mennyiségén, ezt teszem most közzé. Egyszerű, hamar megvan, és isteni finom! 🙂

Én nem igazán szeretem a bolti tortabevonó csokikat, ezért azt a csokimázat kentem a sütire, amit még édesanyámtól tanultam. (Most ilyen arányban kevertem ki.) De aki úgy gondolja, 10 dkg tortabevonót olvasszon meg 2 ek olajjal és azt kenje a sütemény tetejére.

Hozzávalók

A kakaós tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 1 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk szalalkáli

A piskótához:

  • 2 tojás + az 1 megmaradt fehérje
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt

A krémhez:

  • 7,5 dl tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 20 dkg cukor
  • 35 dkg vaj/margarin

Az öntethez:

  • fél dl tej
  • fél dl rum
  • néhány csepp rumaroma

A tetejére:

  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 30 g porcukor
  • kevés tej

Elkészítés

  1. Most kivételesen nem a pudingot készítjük el elsőnek.
  2. A szalalkálit elkeverjük a tejben, majd hozzáadjuk a tojássárgáját is. A lisztet összekeverjük a cukorral, a kakaóporral és a vaníliás cukorral, majd a vajat hozzáadva kezünkkel elmorzsoljuk. A tojásos tejjel együtt kész tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát 2 részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt 20×29 cm-re nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, majd egyenként tepsi hátán megsütjük 190°C-on 6-8 perc alatt.
  4. A piskótához a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd a lisztet is hozzáadjuk. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, és részletekben óvatosan a lisztes masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük 8-10 perc alatt.
  5. A krémhez a pudingporból, a tejből és a cukorból sűrű krémet főzünk, majd a tűzhelyről levéve még melegen (!) kis darabokban hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük benne.
  6. Az egyik kakaóslapra rákenjük a vaníliás krém felét. A krém tetejére ráhelyezzük a piskótát. Az öntethez elkeverjük a tejet a rummal és az aromával, majd meglocsoljuk vele a piskótát. Erre halmozzuk a maradék vaníliás krémet, befedjük a másik kakaós lappal.
  7. A kakaóport a porcukorral és kevés tejjel kis lángon összeolvasztjuk, majd egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. Hűtőbe tesszük és csak másnap szeleteljük.

 

Lezárt téma.