Rumos-csokoládés szelet
Az egyik kedvenc sütiszeletem! 🙂 Az eredeti receptet még édesanyám ollózta ki pár éve valamelyik magazinból. Folyton gyűjtögetjük a recepteket, ő is, én is. Már többször eszembe jutott, vajon sikerül-e valaha is kipróbálni azt a több ezer receptet, amit eddig is összegyűjtögettem. 😀 Na majd meglátjuk! 🙂 Azóta én már variáltam kicsit a hozzávalók mennyiségén, ezt teszem most közzé. Egyszerű, hamar megvan, és isteni finom! 🙂
Én nem igazán szeretem a bolti tortabevonó csokikat, ezért azt a csokimázat kentem a sütire, amit még édesanyámtól tanultam. (Most ilyen arányban kevertem ki.) De aki úgy gondolja, 10 dkg tortabevonót olvasszon meg 2 ek olajjal és azt kenje a sütemény tetejére.
Hozzávalók
A kakaós tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 6 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg vaj/margarin
- 1 dl tej
- 1 tojássárgája
- 1 kk szalalkáli
A piskótához:
- 2 tojás + az 1 megmaradt fehérje
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
A krémhez:
- 7,5 dl tej
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 20 dkg cukor
- 35 dkg vaj/margarin
Az öntethez:
- fél dl tej
- fél dl rum
- néhány csepp rumaroma
A tetejére:
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- 30 g porcukor
- kevés tej
Elkészítés
- Most kivételesen nem a pudingot készítjük el elsőnek.
- A szalalkálit elkeverjük a tejben, majd hozzáadjuk a tojássárgáját is. A lisztet összekeverjük a cukorral, a kakaóporral és a vaníliás cukorral, majd a vajat hozzáadva kezünkkel elmorzsoljuk. A tojásos tejjel együtt kész tésztává gyúrjuk.
- A tésztát 2 részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt 20×29 cm-re nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, majd egyenként tepsi hátán megsütjük 190°C-on 6-8 perc alatt.
- A piskótához a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd a lisztet is hozzáadjuk. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, és részletekben óvatosan a lisztes masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük 8-10 perc alatt.
- A krémhez a pudingporból, a tejből és a cukorból sűrű krémet főzünk, majd a tűzhelyről levéve még melegen (!) kis darabokban hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük benne.
- Az egyik kakaóslapra rákenjük a vaníliás krém felét. A krém tetejére ráhelyezzük a piskótát. Az öntethez elkeverjük a tejet a rummal és az aromával, majd meglocsoljuk vele a piskótát. Erre halmozzuk a maradék vaníliás krémet, befedjük a másik kakaós lappal.
- A kakaóport a porcukorral és kevés tejjel kis lángon összeolvasztjuk, majd egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. Hűtőbe tesszük és csak másnap szeleteljük.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!