Citromos-áfonyás habcsók rolád
Többször is említettem már, hogy gyakori sütögetősként folyton “küzdök” a megmaradt tojásfehérjékkel. Persze sok lehetőség van, amivel elhasználhatjuk őket, a legegyszerűbb megoldás a habcsók.
Régóta kavarognak a gondolataim a Pavlova torta körül, azonban mégis inkább úgy döntöttem, hogy inkább tekercs formájában készítem el a habcsókot, amivel azért valljuk be, megnehezítettem a saját dolgomat, viszont a kívánt siker nem maradt el, olyannyira, hogy 2 héten belül kétszer is el kellett készítenem ezt a finomságot, mivel Tesóm azt kérte tőlem, hogy a szülinapjára újra ilyet süssek. 🙂
Hozzávalók
A habcsókhoz:
- 6 db tojásfehérje
- 25 dkg kristálycukor
- 2 tk citromlé
- 1 tk szárított citromhéj
A krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 2 ek citromkrém (Lemon Curd)
- 1 cs. habfixáló
- 15 dkg friss áfonya (+10 dkg a tálaláshoz)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy nagy gáztepsit kibélelünk jó minőségű sütőpapírral. Egy pici pohárban összekeverjük a citromlevet a szárított citromhéjjal.
- A tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd hab lenni, de még folyik, akkor kisebb adagokban hozzákeverjük a kristálycukrot és addig verjük, amíg a habverő végéről már nem esik le a hab. Tehát nem kell nagyon kemény habbá verni, de már tartsa meg a formáját és maga a hab szép fényessé kell váljon. Végül hozzáadjuk a citromlevet és héjat is.
- A habcsókot a gáztepsibe simítjuk és kb 20 perc alatt megsütjük. Vegyük ki a tepsiből egy rácsra hűlni (semmiképp ne hagyjuk a tepsiben, mert az alja tovább sül és megég!).
- A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót a zacskón lévő leírás szerint, végül egy kanállal eldolgozzuk a citromkrémet is benne.
- Miután a habcsók teljesen kihűlt fogunk egy tiszta konyharuhát, leterítjük az asztalra vagy a gyúródeszkára, vastagon megszórjuk porcukorral. A habcsókot ráfordítjuk a porcukros konyharuhára és óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.
- Rákenjük a tölteléket úgy, hogy minden oldalon kb 2 cm üresen maradjon. Megszórjuk a 15 dkg áfonyával.
- Végül a konyharuha segítségével feltekerjük a habcsókot, ügyeljünk rá, hogy a hajtott oldala lefelé nézzen. Kínáló tálra tesszük, a maradék 10 dkg áfonyát köré szórjuk és fogyasztásig hűtőbe tesszük.
- Az az ideális, ha még aznap meg is esszük.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!