Lúdláb ihlette piskótatekercs konyakos meggyöntettel
Amikor kaptam egy emailt a Food Network Channel receptversenyéről, még nem voltam biztos abban, hogy részt veszek rajta. De az ötletek egyre csak jöttek, úgyhogy nem hagyhattam ki. 🙂
Aztán teltek a napok, a határidő fele már el is telt, úgyhogy ideje volt, hogy elkészítsem az egyik első ötletem. Most, hogy a határidő utolsó napjához értünk, végre feltennem is sikerült.
Az már régen biztos volt, hogy a Lúdláb tortát fogom piskótatekercs formájában elkészíteni. Rövid gondolkodás után egyre erősebben körvonalazódott, hogyan fogom kissé másmilyenné formálni, hogyan fogom “Kabócásítani” a süteményt.
Azt azonban sokáig nem tudtam eldönteni, hogy tészta-csokikrém-egész meggy és meggyöntetből álljon a kész sütemény vagy inkább tészta-meggyzselé-csokikrém legyen a befutó. Végül az utóbbit választottam, de a meggyöntet így sem maradt el, mivel telhetetlen vagyok. 🙂
A tésztához a jól bevált Csokis piskótatekercsem tésztáját választottam és mivel a vajas krém nem tartozik a kedvenceim közé, ezért a Rigó Jancsim krémje került bele egy kicsit más elkészítési móddal.
Tudom, a konyak nem éppen magyar, de a konyak-meggy páros elég népszerű nálunk ahhoz, hogy azzal dobjam fel az öntetet. 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 nagy tojás
- 6 ek finomliszt
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 4 ek nyírfacukor
- 6 g sütőpor
- 1 ek langyos víz
- csipetnyi só
A krémhez:
- 5 dl Cukrászhab
- 20 dkg étcsokoládé (lehet 10 dkg ét és 10 dkg tejcsoki is)
A meggyzseléhez:
- 45 dkg fagyasztott meggy
- 60 g kristálycukor
- 8 g zselésítőszer
A meggyöntethez:
- 1-2 dl a meggyzseléből
- 0,5-1 ek konyak (lehet rum is)
Elkészítés
- A krémhez a csokoládét felaprítjuk és egy kis lábosba szórjuk. A Cukrászhabból 2 dl-nyit az aprított csokoládéra öntünk és kevergetve addig melegítjük, míg a csoki fel nem olvad (ne forrjon fel). 1-2 órára hűtőbe tesszük.
- A tésztához a tojások fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
- A tojások sárgáját a nyírfacukorral és az 1 ek langyos vízzel habosra keverjük.
- A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, 2-3 részletben rászitáljuk a tojássárgás keverékre, elkeverjük.
- A keményre vert tojáshabot óvatosan a lisztes keverékbe forgatjuk. Először egy kevéssel fellazítjuk a masszát, utána mehet nagyobb adagokban a többi. A kakaó miatt lehet, hogy kicsit keményebb lesz a massza eleinte, de ahogy egyre több tojáshab kerül bele, szépen fel fog lazulni.
- A szilikon sütőformát nagyon vékonyan kiolajozzuk (a felesleget papírtörlővel itassuk le) és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Ha gáztepsiben sütjük, jó minőségű sütőpapírral béleljük ki.
- 190 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
- Még melegében feltekerjük a hosszabb oldalánál fogva. Pár perc múlva kitekerjük, újra feltekerjük. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
- A maradék tejszínhabot robotgéppel keményre verjük, majd a hűtőből kivett csokikrémet is habosra keverjük. Továbbra is a robotgépet használva kisebb adagokban elkeverjük a csokikrémben a tejszínhabot. (Én nem kevertem bele az összeset, hagytam egy keveset a délutáni kávéhoz is. 🙂 )
- A meggyzseléhez a meggyet 2 dl vízzel leturmixoljuk. Kis lábosba öntjük, alaposan elkeverjük benne a zselésítőszert és felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a cukrot is és újraforralástól számítva 5 percen át főzzük. Tegyük félre pár percre.
- Tekerjük ki a kihűlt piskótát és kezdjük el eloszlatni rajta a meggyzselét. Elég híg még meleg állapotban, de nem kell megijedni, szépen meg fog zselésedni, ahogy kihűl majd. Először vékony rétegben kenjük el a piskótán, majd mehet egyre vastagabban. 1-2 dl zselét tegyünk félre belőle.
- Kicsit várjunk, amíg kihűl a zselé a piskótán, majd a csokikrémmel is kenjük meg vastagon. Tekerjük fel és a külsejét is kenjük be csokikrémmel. Kedvünk szerint fel is díszíthetjük.
- A félretett zseléhez ízlés szerint keverjünk hozzá konyakot vagy rumot. Tálalásnál minden szelethez 1-2 teáskanálnyit kínáljunk belőle.
Megjegyzés:
A lehetőségekhez mérten zselésíthetünk zselésítőszerrel vagy pektinnel is. Mindig olvassuk el a zselésítőszer felhasználási útmutatóját, mert márkától függően eltérő lehet.
Nem kell a legdrágább, legkeserűbb étcsokoládét választanunk hozzá, de ne is a legolcsóbb tortabevonót használjuk. A kb 60%-os étcsokoládé remek lesz. Ha fele ét- fele tejcsokival készítjük, akkor érdemes a keserűbb étcsokoládét választani, hogy ne legyen túl édes a végleges sütemény, hiszen a cukrászhab is édesített.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!