Citromos-áfonyás habcsók rolád

Citromos-áfonyás habcsók rolád

Többször is említettem már, hogy gyakori sütögetősként folyton “küzdök” a megmaradt tojásfehérjékkel. Persze sok lehetőség van, amivel elhasználhatjuk őket, a legegyszerűbb megoldás a habcsók.

Régóta kavarognak a gondolataim a Pavlova torta körül, azonban mégis inkább úgy döntöttem, hogy inkább tekercs formájában készítem el a habcsókot, amivel azért valljuk be, megnehezítettem a saját dolgomat, viszont a kívánt siker nem maradt el, olyannyira, hogy 2 héten belül kétszer is el kellett készítenem ezt a finomságot, mivel Tesóm azt kérte tőlem, hogy a szülinapjára újra ilyet süssek. 🙂

Hozzávalók

A habcsókhoz:

  • 6 db tojásfehérje
  • 25 dkg kristálycukor
  • 2 tk citromlé
  • 1 tk szárított citromhéj

A krémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek citromkrém (Lemon Curd)
  • 1 cs. habfixáló
  • 15 dkg friss áfonya (+10 dkg a tálaláshoz)

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy nagy gáztepsit kibélelünk jó minőségű sütőpapírral. Egy pici pohárban összekeverjük a citromlevet a szárított citromhéjjal.
  2. A tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd hab lenni, de még folyik, akkor kisebb adagokban hozzákeverjük a kristálycukrot és addig verjük, amíg a habverő végéről már nem esik le a hab. Tehát nem kell nagyon kemény habbá verni, de már tartsa meg a formáját és maga a hab szép fényessé kell váljon. Végül hozzáadjuk a citromlevet és héjat is.
  3. A habcsókot a gáztepsibe simítjuk és kb 20 perc alatt megsütjük. Vegyük ki a tepsiből egy rácsra hűlni (semmiképp ne hagyjuk a tepsiben, mert az alja tovább sül és megég!).
  4. A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót a zacskón lévő leírás szerint, végül egy kanállal eldolgozzuk a citromkrémet is benne.
  5. Miután a habcsók teljesen kihűlt fogunk egy tiszta konyharuhát, leterítjük az asztalra vagy a gyúródeszkára, vastagon megszórjuk porcukorral. A habcsókot ráfordítjuk a porcukros konyharuhára és óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.
  6. Rákenjük a tölteléket úgy, hogy minden oldalon kb 2 cm üresen maradjon. Megszórjuk a 15 dkg áfonyával.
  7. Végül a konyharuha segítségével feltekerjük a habcsókot, ügyeljünk rá, hogy a hajtott oldala lefelé nézzen. Kínáló tálra tesszük, a maradék 10 dkg áfonyát köré szórjuk és fogyasztásig hűtőbe tesszük.
  8. Az az ideális, ha még aznap meg is esszük.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*