Karamellás – diós pite
Van nekem egy nagyon klassz kis süteményes könyvem és ezt sütöttem meg belőle először. Persze a cukor mennyiségén újfent módosítottam. Ha 26 cm-s tortaformában sütjük, elég 2 cm perem is. A karamellel bánni kicsit melós, de megéri. Elméletileg becsomagolva 1 hétig is eláll, gyakorlatilag ez lehetetlen. 🙂 Elfogy jóval azelőtt, hogy bebizonyíthatnánk ezt az állítást.
Hozzávalók
A tésztához:
- 28 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 5 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojás
- 15 dkg vaj
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 25 dkg dióbél
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 1-2 ek méz
- 1 tojásfehérje
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 ek víz
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegítjük, és egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját margarinnal kikenjük.
- A töltelékhez a diót apróra vágjuk. A cukrot kis lábosban megolvasztjuk és karamellizáljuk.
- Belekeverjük a diót, és felöntjük a tejszínnel. Összefőzzük és mézzel ízesítjük. Langyosra hűtjük, majd belekeverjük a tojásfehérjét is.
- A pite aljához a tészta felét kinyújtjuk, és akkora kört vágunk ki belőle, amekkora a tortaforma. Legegyszerűbb, ha rátesszük a formát és körbevágjuk. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, ez lesz a pite teteje. A maradék tésztából kb. 3 cm magas peremet nyomkodunk körbe a tortalap szélére.
- A tölteléket a tésztalapra simítjuk. Ráhelyezzük a pite tetejét és a széleit körben összenyomkodjuk. A tetejét villával megszurkáljuk.
- A tojássárgáját kikeverjük a vízzel, majd a pitére kenjük és 180°C-on megsütjük kb 45 perc alatt.
- Ha megsült, kiszedjük a formából és hűlni hagyjuk, csak másnap fogyasztjuk.