Levendulás-almás pite tojáshab kalappal

Levendulás-almás pite tojáshab kalappal

Almás pitére vágytam, azonban egy felturbózott változat lett belőle. Volt megbontva levendulás baracklekvárom, így az került bele. Mivel a levendulának amúgy erős íze van, így ennél többet ne tegyünk bele, ezzel a mennyiséggel csak éppen hogy kellemesen érezhető. Természetesen ki is hagyható.

Ez a pite édesszájúaknak ajánlott, viszont arra figyeljünk, hogy maga az alma is legyen finom, zamatos. 🙂

Tegnap volt a blogom 3. születésnapja és ezúton szeretném megköszönni Nektek, hogy itt vagytok, olvastok és bizalmat szavaztok a receptjeimnek! Remélem, velem tartotok a jövőben is! 🙂

Hozzávalók

Tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • kevés tej

Töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 7 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 kk vanília kivonat
  • 2 ek levendulás sárgabaracklekvár (jó a sima is)

Tojáshabhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk szárított citromhéj

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a tojássárgájával és kevés tejjel tésztává gyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük; a cukorral és 1 dl vízzel felforraljuk. A keményítőt elkeverjük 1 dl vízzel és az almához öntjük. Sűrűre főzzük, belekeverjük a vanília kivonatot, majd félretesszük hűlni.
  3. A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy 25 cm-s piteformába beleférjen úgy, hogy körben átlógjon a tészta a peremén.
  4. Megszurkáljuk villával, beborítjuk sütőpapírral és megtöltjük sütőbabbal. Így “vakon” elősütjük 180 °C-ra előmelegített sütőben, 15-20 percig.
  5. Vegyük le róla a sütőbabot és vágjuk le a kilógó tésztát. Majd toljuk vissza még 10 percre a sütőbe.
  6. Ezután kenjük meg a pite alját vékonyan a lekvárral és egyengessük el rajta a tölteléket. A szárított citromhéjat keverjük el a citromlében.
  7. A tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd hab lenni, de még folyik, akkor kisebb adagokban hozzákeverjük a kristálycukrot és addig verjük, amíg a habverő végéről már nem esik le a hab. Tehát nem kell nagyon kemény habbá verni, de már tartsa meg a formáját és maga a hab szép fényessé kell váljon. Végül hozzáadjuk a citromlevet és héjat is.
  8. Egyengessük el az almán a habot, tetszőlegesen lehet sík vagy dimbes-dombos, kinek hogy tetszik.
  9. Visszatoljuk a pitét és addig sütjük, míg a hab barnulni nem kezd.

—————————————————————————————————————

A pite mögött lévő angol sótartó és porcukorszóró a Vivre-től van. Nagyon szuper webáruház, minden nap új akciók és új termékek vannak, amiket mindig csak pár napig lehet megrendelni, azonban időről időre visszatérnek a termékek, úgyhogy ne csüggedjetek, ha épp nincsen, amit szeretnétek, vagy lemaradtok róla. Figyelni kell, és előbb-utóbb újra lehet kapni. Ez esetben keressétek a T&G Woodware márkát.

Ahhoz, hogy láthassátok a termékeket, regisztrálni kell. Ha ezen a linken regisztráltok 1700 Forint értékű bónuszt kaptok, amit az első vásárláskor vonnak le. Mindenképp érdemes kihasználni, mivel nem csak konyhai cuccokat, hanem fürdőszoba felszereléseket, nappali és kerti kiegészítőket, dekorációkat is lehet rendelni, sőt, még nagyon klassz gyerekjátékokat is; mindezeket mindenféle stílusban: modern, vintage, retro, stb. 🙂

 

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*