Mákos pite

Mákos pite

Régóta ábrándoztam már a mákos pitéről. Idejét sem tudom, mikor ettem utoljára.
És ez most annyira jól esett, hogy nagyon. 🙂

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 7 dkg porcukor/nyírfacukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kk szárított citromhéj
  • 1-2 ek tejföl
  • 25 dkg vaj/margarin

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara
  • 3 dl tej
  • 1 kk szárított citromhéj
  • 2 tojás
  • 3 ek sárgabarack vagy meggylekvár

A kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral és a szárított citromhéjjal és belemorzsoljuk a hideg vajat/margarint. Ha ez kész, beledolgozzuk a többi hozzávalót is, és tésztává gyúrjuk.
  2. A töltelékhez a darált mákot elkeverjük a porcukorral.
  3. A tejet felforraljuk, belekeverjük a búzadarát, a citromhéjat és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni.
  4. Ha kihűlt, belekeverjük a villával kissé felvert tojássárgájákat.
  5. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük és ezt is a töltelékbe forgatjuk.
  6. A tésztát félbevesszük, az egyik felét lisztezett deszkán kb 30×24 cm-re kinyújtjuk, ugyanekkora tepsibe eligazítjuk.
  7. Vékonyan megkenjük lekvárral.
  8. Ráhalmozzuk a tölteléket, kanál hátával jól lenyomkodjuk, mindenhol teljesen egyenesre egyengetjük.
  9. A tészta másik felét szintén lisztezett deszkán ugyanekkorára kinyújtjuk és a töltelék tetejére simítjuk.
  10. Lekenjük egy tojássárgájával, villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
  11. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és kockákra szeleteljük. Tetejüket vékonyan meghintjük porcukorral.

Megjegyzés:  Honnan tudjuk, mikor van felfőzve a töltelék?
Ha az összes nedvességet magába szívta és sűrű, sárszerű péppé vált, ami lassan csúszik le a kanálról.

+1 TIPP: Ahhoz, hogy ne kelljen foltozni a tésztalapokat, érdemes nagyobbra nyújtani, mint amekkora a tepsink. A felesleges szélét körben levágjuk. Nehogy kidobjuk! Amíg a pite sül, egybegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk vagy felvágjuk kisebb darabokra, a közepükbe sűrű lekvárt teszünk, becsomagoljuk és ha kész a pite, kisütjük azokat is.

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

youtube

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!

 

Lezárt téma.