Mákos pite
Régóta ábrándoztam már a mákos pitéről. Idejét sem tudom, mikor ettem utoljára.
És ez most annyira jól esett, hogy nagyon. 🙂
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 6 g sütőpor
- 7 dkg porcukor/nyírfacukor
- 1 tojás sárgája
- 1 kk szárított citromhéj
- 1-2 ek tejföl
- 25 dkg vaj/margarin
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg búzadara
- 3 dl tej
- 1 kk szárított citromhéj
- 2 tojás
- 3 ek sárgabarack vagy meggylekvár
A kenéshez:
- 1 tojás sárgája
Elkészítés
- A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral és a szárított citromhéjjal és belemorzsoljuk a hideg vajat/margarint. Ha ez kész, beledolgozzuk a többi hozzávalót is, és tésztává gyúrjuk.
- A töltelékhez a darált mákot elkeverjük a porcukorral.
- A tejet felforraljuk, belekeverjük a búzadarát, a citromhéjat és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, belekeverjük a villával kissé felvert tojássárgájákat.
- A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük és ezt is a töltelékbe forgatjuk.
- A tésztát félbevesszük, az egyik felét lisztezett deszkán kb 30×24 cm-re kinyújtjuk, ugyanekkora tepsibe eligazítjuk.
- Vékonyan megkenjük lekvárral.
- Ráhalmozzuk a tölteléket, kanál hátával jól lenyomkodjuk, mindenhol teljesen egyenesre egyengetjük.
- A tészta másik felét szintén lisztezett deszkán ugyanekkorára kinyújtjuk és a töltelék tetejére simítjuk.
- Lekenjük egy tojássárgájával, villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl és kockákra szeleteljük. Tetejüket vékonyan meghintjük porcukorral.
Megjegyzés: Honnan tudjuk, mikor van felfőzve a töltelék?
Ha az összes nedvességet magába szívta és sűrű, sárszerű péppé vált, ami lassan csúszik le a kanálról.
+1 TIPP: Ahhoz, hogy ne kelljen foltozni a tésztalapokat, érdemes nagyobbra nyújtani, mint amekkora a tepsink. A felesleges szélét körben levágjuk. Nehogy kidobjuk! Amíg a pite sül, egybegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk vagy felvágjuk kisebb darabokra, a közepükbe sűrű lekvárt teszünk, becsomagoljuk és ha kész a pite, kisütjük azokat is.
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!