Karamellás – diós pite

Karamellás – diós pite

Van nekem egy nagyon klassz kis süteményes könyvem és ezt sütöttem meg belőle először. Persze a cukor mennyiségén újfent módosítottam. Ha 26 cm-s tortaformában sütjük, elég 2 cm perem is. A karamellel bánni kicsit melós, de megéri. Elméletileg becsomagolva 1 hétig is eláll, gyakorlatilag ez lehetetlen. 🙂 Elfogy jóval azelőtt, hogy bebizonyíthatnánk ezt az állítást.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 28 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 25 dkg dióbél
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 ek méz
  • 1 tojásfehérje

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek víz

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt előmelegítjük, és egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját margarinnal kikenjük.
  3. A töltelékhez a diót apróra vágjuk. A cukrot kis lábosban megolvasztjuk és karamellizáljuk.
  4. Belekeverjük a diót, és felöntjük a tejszínnel. Összefőzzük és mézzel ízesítjük. Langyosra hűtjük, majd belekeverjük a tojásfehérjét is.
  5. A pite aljához a tészta felét kinyújtjuk, és akkora kört vágunk ki belőle, amekkora a tortaforma. Legegyszerűbb, ha rátesszük a formát és körbevágjuk. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, ez lesz a pite teteje. A maradék tésztából kb. 3 cm magas peremet nyomkodunk körbe a tortalap szélére.
  6. A tölteléket a tésztalapra simítjuk. Ráhelyezzük a pite tetejét és a széleit körben összenyomkodjuk. A tetejét villával megszurkáljuk.
  7. A tojássárgáját kikeverjük a vízzel, majd a pitére kenjük és 180°C-on megsütjük kb 45 perc alatt.
  8. Ha megsült, kiszedjük a formából és hűlni hagyjuk, csak másnap fogyasztjuk.

 

Lezárt téma.