Mandulatöltelékes kalácskoszorú
Valamilyen kalácsfélét akartam sütni, amit másnap munkába vihetek, mert már nagyon untam a zsömlét. Igencsak finom lett, mire észbe kaptam, már csak 2 szeletnyi volt belőle, úgyhogy gyorsan el is csomagoltam.
Hozzávalók
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1/2 kk só
- 8 dkg vaj
- 2 dl tejszín
A töltelékhez:
- 10 dkg apróra vágott mandula
- 10 dkg vaj
- 2 ek kristálycukor
- 5 dkg finomliszt
- 1 ek őrölt fahéj
A mázhoz:
- 1 db tojás
- 2-3 ek kristálycukor
Elkészítés
- Az élesztőt tálba morzsoljuk. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt, és megmelegítjük, de ne legyen forró.
- Utána az élesztőre öntjük, és addig keverjük, míg az fel nem oldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és 25 dkg lisztet.
- Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd a maradék lisztet apránként beledagasztjuk. 30 percig kelesztjük.
- A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
- A tésztát lisztezett deszkán kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket. A hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd a rudat koszorúvá alakítjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 2 cm-es közökben a tészta kétharmadáig behasítjuk. Az így kapott részeket ellentétes irányba széthúzva félig egymásra hajtjuk.
- Még 30 percig kelesztjük, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tésztát simára kevert tojással megkenjük, és megszórjuk kristálycukorral. A sütő középső rácsán 25 perc alatt megsütjük.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!